Apple en Airwatch, een goede combinatie!

Timo Winkelman

Business Mobility Support Engineer

Het Apple WWDC (WorldWide Developer Conference) heeft weer plaatsgevonden en zoals gebruikelijk opent Apple dit event met een Keynote vol aankondigingen die we komende maanden mogen verwachten. Wij hebben de tot zo ver bekendgemaakte punten die gerelateerd zijn aan mobile device management eruit gehaald en op een rijtje gezet voor u.

iOS 9.3 en iOS 10, MDM versus eindgebruiker

Waar iOS 10 een echte eindgebruiker update lijkt te worden, is iOS 9.3 het tegenovergestelde. Inmiddels is iOS 9.3 een echte MDM update geworden met mogelijkheden om apparaten die onder supervisie staan nog beter te beheren. Zo is de lay-out van het beginscherm aan te passen en zijn notificaties van Apps volledig te beheren.

Er zijn verschillende restricties toe te passen op apparaten die onder supervisie staan wat het mogelijk maakt om apparaten als Kiosk in te zetten.

Alle mogelijkheden van iOS 9.3 zijn natuurlijk ook meegenomen in iOS 10. Het is dan wel belangrijk om te weten dat iOS 9.3 minimaal een iPhone 4s vereist en/of iPad 2. iOS 10 laat echter de 4S achterwege en kan alleen op een iPhone 5 of nieuwer geïnstalleerd worden. Houd hier rekening mee tijdens uw functioneel ontwerp.

Sommige functies zijn alleen beschikbaar bij apparaten die onder supervisie staan.

Callkit API, nieuw in iOS 10

iOS 10 geeft de mogelijkheid voor ontwikkelaars om VOIP applicaties uit te rusten met de native iOS telefoon interface. Dit betekent dat bijvoorbeeld een Skype for Business gesprek zich presenteert als een normaal telefoongesprek op het mobile device. Callkit geeft een boost aan interne communicatie middelen zoals Skype for Business, Cisco Jabber en zelfs WhatsApp die nu al binnen uw organisatie gebruikt worden.

Let op! iOS 10 brengt ook kleine aanpassingen voor VPN en WiFi met zich mee, bereid u tijdig voor op deze wijzigingen.

Restricties in iOS 10

Apple gaat de restrictielijst ook veranderen en bepaalde bestaande restricties alleen nog maar beschikbaar maken voor apparaten die onder supervisie staan. Dit zal niet gelijk plaatsvinden maar in de loop van de iOS 10 updates.

Voor zover bekend gaat het om de volgende restricties:

  • Uitschakelen App installaties en verwijderen.
  • Uitschakelen Facetime
  • Uitschakelen Siri
  • Uitschakelen Safari
  • Uitschakelen iTunes
  • Uitschakelen iCloud documenten en data
  • Uitschakelen multiplayer spellen
  • Uitschakelen toevoegen GameCenter vrienden
  • Verbieden expliciete inhoud

Door: Jan Bushoff en Timo Winkelman

Airwatch

“Waar iOS 10 een echte eindgebruiker update lijkt te worden, is iOS 9.3 het tegenovergestelde. Inmiddels is iOS 9.3 een echte MDM update geworden met mogelijkheden om apparaten die onder supervisie staan nog beter te beheren.”