Apple Bedrijven Update – Lente 2018

Simon Elberts

Apple Bedrijven Update – Lente 2018

Het aantal Apple apparaten binnen bedrijven is de laatste jaren flink toe genomen en daarmee speelt Apple een steeds grotere rol binnen bedrijven. Daarmee wordt er ook meer verwacht van Apple en zien we ook dat Apple steeds meer functies toevoegt waarmee het makkelijker wordt om de bedrijven te bedienen.

Met de introductie van de nieuwste versies van iOS(11.3) en macOS (10.13.4) heeft Apple ook wat interessante aankondigingen gedaan voor bedrijven. Wil je zo optimaal mogelijk Apple apparaten in jouw organisatie? Lees dan verder!

Apple Business afbeelding

Apple Business Manager

Door technieken als DEP (Device Enrollment Program) & VPP (Volume Purchase Program) wordt het beheren van Apple apparaten binnen bedrijven steeds eenvoudiger. Apple maakt het hierdoor mogelijk om de apparaten te beheren zonder dat hiervoor ingewikkelde IT-oplossingen aan te pas komen. DEP biedt de mogelijkheid om een device zonder aanraking van IT uit te rollen. VPP zorgt ervoor dat apps aangekocht en geïnstalleerd kunnen worden via het bedrijf zonder dat de gebruiker hier ook maar iets van merkt.

Nu met Apple Business Manager voegt Apple deze technieken samen in één overzichtelijk en gebruiksvriendelijke web portaal. Na het aanmelden voor Apple Business Manager krijgt de beheerder toegang tot één portaal waar de applicaties aangeschaft kunnen worden en de apparaten toegewezen kunnen worden aan de MDM-server. Momenteel is Apple Business Manager nog in bèta, de huidige DEP- en VPP-programma’s uiteraard niet.

Naast het nieuwe uiterlijk zijn er ook een aantal nieuwe functies te vinden in het portaal:

 • Toewijzing op basis van apparaat type.
  Afhankelijk van het apparaat type kan er een andere MDM-server gekozen worden. Mac apparaten kunnen bijvoorbeeld automatisch aan een andere MDM-server worden toegekend dan de iOS apparaten.
 • VPP-licenties per locatie.
  In het nieuwe portaal kunnen er veel makkelijker VPP licenties worden aangeschaft en worden toegewezen aan locaties. Deze locaties kunnen worden gedefinieerd in Apple Business Manager.
 • Gebruikersrollen
  Met het samenvoegen van VPP & DEP, krijgt Apple Business Manager ook de mogelijkheid om meerdere ‘soorten’ beheerders aan te maken. Een voorbeeld is hiervan materiaal beheerder voor het beheren van VPP-licenties per locatie.

Instellingen icoon iOS

iOS software updates beheren

Met het toenemende aantal Apple apparaten binnen bedrijven wordt het ook steeds belangrijker om de apparaten te voorzien van de nieuwste iOS updates. Doormiddel van een MDM-server als AirWatch is het al mogelijk om deze updates automatisch te laten downloaden en installeren op de apparaten.

In sommige situaties wil je er juist voor zorgen dat de update nog niet wordt geïnstalleerd totdat dit goed is door getest door bijvoorbeeld een selectieve gebruikers. Met ‘Managed Software Updates’ biedt Apple de mogelijkheid om de update via een MDM-server uit te stellen tot dat deze goed is getest en je zeker weet dat het werkt met alle bedrijfsafhankelijke functies.

Standaard kan de update 30 dagen worden uitgesteld tot een maximum van 90 dagen.

Conversatie met Apple op iPhone

Business Chat

Ook de berichten app op je Apple apparaat gaat bedrijven ondersteunen. Met de ‘Business Chat’ integratie van berichten, kun je nu op een nog directere manier communiceren met je klanten. Met deze functie is het mogelijk voor klanten om een chat sessie te starten direct vanaf bijvoorbeeld hun iPhone of iPad.

Software systemen die al ondersteuning bieden voor Business Chat zijn: LivePerson, Salesforce, Nuance, Genesys, InTheChat & Zendesk.

iOS 11.3+ beheer updates:

 • Bluetooth kan nu aan of uit worden geforceerd op supervised apparaten
 • Privacy scherm kan worden overgeslagen in Setup Assistent
 • ‘Managed Contacts’ biedt de mogelijkheid om persoonlijke en bedrijfscontacten gescheiden te houden