Blog

Nieuws vanuit Microsoft Ignite 2019

Naast het grote VMware-congres in Barcelona vond er begin deze maand in Florida een ander groot software-event plaats. In Orlando kwamen liefst 25.000 mensen bij elkaar voor Microsoft Ignite 2019. Twee van hen waren, namens Fondo, Ron Huntman en Otto van den Brandt.

Ron Huntman

Senior Technisch Consultant

Frank Loffeld

Technisch Specialist

Wearables op de werkvloer

Ze stijgen snel in populariteit, de draagbare apparaten die zo’n beetje alles kunnen doen. Ze navigeren van A naar B en fungeren als media- en communicatiegadget. Ze synchroniseren gegevens van andere apparaten en dienen als gezondheids- en fitness-tracker. Dit soort wearables zijn de primaire reden voor de populariteit van IoT voor consumenten. Dit is dan ook het volgende segment waar technologieleveranciers zich op richten.
Windows Autopilot is een verzameling van technieken die door de IT-afdeling kunnen worden ingezet om de uitrol van nieuwe en bestaande werkplekken te vereenvoudigen. Devices kunnen direct bij de eindgebruiker worden bezorgd. Die regelt zelf zijn of haar inschrijving in de digitale werkomgeving. De gebruiker hoeft het nieuwe apparaat alleen maar aan te zetten, te verbinden met internet en in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Alle software, apps, instellingen, drivers en policies worden automatisch geïnstalleerd en op afstand beheerd door de IT-afdeling. Veilig, in minder tijd, tegen minder kosten en met een betere gebruikerservaring.

Frank Loffeld

Technisch Specialist

Frank Loffeld

Technisch Specialist

Is monitoring nog wel van deze tijd, nu alles in de Cloud als SaaS, PaaS en IaaS draait? Die vraag stelt Frank Loffeld in een blog over Cloud Monitoring. Hij geeft tevens het antwoord: continue bewaking is nu juist meer noodzakelijk dan ooit! In een blog besteedt hij aandacht aan verschillende vormen van monitoring en de voordelen die deze kunnen bieden.
Applicatieontwikkeling met PowerShell, WPF en XAML Werkt u wel eens met PowerShell-scripts? En merkt u dat gebruikers dit toch niet zo eenvoudig vinden als vooraf gedacht? Lees dan het blog van Frank Loffeld. U kunt van PowerShell-scripts namelijk een applicatie maken, met behulp van WPF en XAML. WPF is een raamwerk voor het bouwen van Windows-bureaubladtoepassingen en XAML is de XML-variant van Microsoft voor het beschrijven van een GUI. In zijn blog vertelt Frank niet alleen waar de afkortingen WPF en XAML voor staan. Hij laat ook zien hoe ze kunnen worden gebruikt voor de ondersteuning van bronnen, grafische afbeeldingen, gegevensbinding en nog veel meer.

Frank Loffeld

Technisch Specialist

Kelly Jagroe

Fondo deelnemer Customer Technical Advisory Board

De CTAB is een tweedaags VMware-evenement. Het wordt in Europa twee keer per jaar georganiseerd. Toegang is er alleen op uitnodiging en alleen voor partners en grote klanten. Het is een evenement waarbij de volledige productcatalogus van VMware op technisch niveau wordt behandeld: van Workspace ONE tot Horizon, van SDDC tot NSX en van Velocloud tot vSphere. Partners en klanten krijgen de ruimte om customer- en/of business-cases te presenteren.

Een leerzaam bezoek aan VMware Empower

Als lid van een Fondo-delegatie mocht ik voor het eerst VMware Empower meemaken. Dit event, voor partners van VMware, biedt net als VMworld allerlei sessies over VMware-producten. Bij Empower gaan die technisch nog wat meer de diepte in dan op VMworld. Daarnaast zijn er dagen vol met sessies voor sales. Een leerzame week.

Dean Robben

Frank Loffeld

Technisch Specialist

Nut en noodzaak van geautomatiseerd testen

Klanten willen producten die na implementatie meteen goed werken. Dat wil zeggen dat er geen programmeerfouten zijn, formulieren op websites goed kunnen worden ingevuld en de applicatie doet wat die zou moeten doen. Nu releases van software elkaar steeds sneller opvolgen, wordt de noodzaak van testautomatisering groter. Toch wordt dit nog maar weinig toegepast, in het bijzonder het geautomatiseerd uitvoeren van testen.

Cyberriskverzekeringen, prul of praal?

Quis Custodiet Ipsos Custodes? Oftewel, wie zal de bewakers zelf bewaken? Binnen een organisatie functioneert iedereen tegenwoordig een beetje als bewaker als het om informatiebeveiliging gaat. Elke medewerker draagt zijn of haar steentje bij aan het veilig houden van de informatie die een bedrijf verwerkt. Wie zorgt er echter voor het vangnet als deze bewakers van informatie een keer een fout maken?

Max van der Horst

Kelly Jagroe

Dell introduceert Unified Workspace

Dell Technologies Unified Workspace is een uitgebreide oplossing voor het implementeren, beveiligen, beheren en ondersteunen van vrijwel alle devices vanuit de cloud. Klanten krijgen hiermee toegang tot de hardware, software en ondersteuning die zij nodig hebben om het computergebruik van hun eindgebruikers te versnellen en te stroomlijnen.

VCI bij Fondo

Mijn naam is Stephan Nijhuis en sinds augustus 2018 mag ik mij met veel trots een Fondo’er noemen! Binnen Fondo ben ik werkzaam als Business Mobility Consultant en sinds januari 2019 als VMware Certified Instructor (VCI) voor de Digital Workspace. Hier zitten trainingen voor AirWatch en Workspace ONE bij in.

Stephan Nijhuis

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Wat is Okta?

Okta is een platform in de categorie Identity-as-a-Service: IDaaS. Dit betekent dat gebruikers makkelijk op één plek veilig in alle cloud-diensten kunnen inloggen. De combinatie gebruikersnaam en wachtwoord (identity) die nodig is, komt dan uit de cloud-dienst van Okta en niet uit bijvoorbeeld een traditionele Active Directory.

Fondo krijgt van VMware tweede Master Services Competency

Fondo heeft van VMware de tweede Master Services Competency (MSC) ontvangen. Dat is bijzonder, omdat er maar zes Nederlandse IT-bedrijven zijn die over één of meer van zulke competenties beschikken. VMware heeft de kwalificaties ontworpen om klanten te helpen bij het herkennen van partners met bewezen expertise.

Marc van Rinsum

Hans Kraaijeveld

Kennis delen is leuk!

Als consultant op het gebied van End User Computing heb je kennis over een breed gebied nodig. Het hebben van kennis betekent dat je die ook kunt delen. De meeste IT’ers onder ons zijn echter niet heel sociaal. Sterker nog, ik ken menig (ex)collega die in dat opzicht best wat uitdagingen heeft. Ik dacht van mezelf vroeger dat ik die ook had. Totdat ik erachter kwam dat dit voor het delen van hetgeen je weet niet zo’n probleem hoeft te zijn. De laatste paar jaar sta ik dan ook menigmaal op allerlei podia en geef ik kennissessies en trainingen, zowel bij klanten als intern. Dit in elk geval tot groot genoegen van mezelf, want ik haal er enorm veel voldoening uit.

Workspace ONE goes Linux

Fondo maakt een digitale werkomgeving mogelijk met behulp van het platform VMware Workspace One. Dat kan vanaf elk device, overal, op elk moment, met alle gewenste applicaties. VMware heeft de mogelijkheden van Workspace One onlangs uitgebreid met ondersteuning van apparaten die werken met besturingssysteem Linux.

Raymond Lucassen

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Beheer Win10-layout

Sinds de komst van de moderne beheermogelijkheden van Windows 10 kan er veel. Het begon met een toegangscode, wifi- en vpn-instellingen. Het bouwde op naar encryptie, updates en het leveren van applicaties. Een veel gevraagde feature was nog het beheren van de achtergrond en het startmenu.

Op naar een veiligere wereld in 2019!

Fondo en Aerohive kijken terug op een productief 2018. Het techbedrijf lanceerde afgelopen jaar meer dan 50 innovaties voor cloud-based networking. De oplossingen van Aerohive zitten weliswaar in de cloud, maar zijn in de praktijk zeer down-to-earth. Een van de belangrijkste van afgelopen jaar is Aerohive A3, een Secure Access Management oplossing voor netwerken. Benieuwd? Lees hier meer!

Max van der Horst

Max van der Horst

Have no fear, WPA3 is here!

Wi-Fi heeft over het afgelopen decennium verschillende evoluties meegemaakt. De meest belangrijke in deze reeks evoluties zijn die van de beveiliging, want uiteraard wilt niemand kwetsbaar zijn voor Man-in-the-Middle aanvallen. Inmiddels heeft Wi-Fi de beveiligingsstandaarden WEP (Wired Equivalent Privacy), WPA (Wi-Fi Protected Access) en de vernieuwing WPA2 gehad. Nu hebben we sinds kort WPA3, maar wat houdt dat eigenlijk in? Dit en meer lees je in onze blog!

Gratis Efteling tickets

De Efteling bestaat 68 jaar en geeft 5 gratis tickets weg aan 500 gezinnen. Haal je gratis kaartjes bij … Ik heb altijd geleerd, als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat waarschijnlijk ook. Maar toch ziet het berichtje wat ik kreeg via WhatsApp er overtuigend uit. Lees in deze blog hoe u om kunt gaan met Fraude.

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Simon Elberts

Apple Business Manager

In de laatste Apple Bedrijven update blog is Apple Business Manager besproken als de nieuwe manier om DEP (Device Enrollment Program) & VPP (Volume Purchase Program) binnen bedrijven te beheren. Apple Business Manager biedt een compleet vernieuwd portaal waarin gemakkelijk VPP & DEP beheerd kunnen worden.

Apple Bedrijven Update - Lente 2018

Het aantal Apple apparaten binnen bedrijven is de laatste jaren flink toe genomen en daarmee speelt Apple een steeds grotere rol binnen bedrijven. Daarmee wordt er ook meer verwacht van Apple en zien we ook dat Apple steeds meer functies toevoegt waarmee het makkelijker wordt om de bedrijven te bedienen. Met de introductie van de nieuwste versies van iOS(11.3) en macOS (10.13.4) heeft Apple ook wat interessante aankondigingen gedaan voor bedrijven. Wil je zo optimaal mogelijk Apple apparaten in jouw organisatie? Lees dan verder!

Simon Elberts

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Mijn maand met Samsung DEX

Als mobility consultant ben ik dagelijks in gesprek met mensen over het nieuwe werken, en dat dit overal kan en op ieder device. Maar toch ontkom ik er zelf niet aan om meerdere apparaten te gebruiken. Microsoft heeft met “Continuum” wel eens een leuke poging gedaan om van een telefoon een pc te maken. Dit was een high-end Windows Phone die aan muis, toetsenbord en scherm kon worden gehangen als pc vervanger. Helaas is dit nooit goed van de grond gekomen, mede door de verkondiging dat het volwaardig Windows 10 zou zijn. Ondertussen is de ontwikkeling op Windows Phone in het geheel ook gestaakt, en dat project leeft ook niet meer. Samsung heeft daar nog wel een oplossing voor; DEX. DEX staat voor Desktop Experience en heeft als slogan ”Turn your phone into a PC-like experience.”

Met z'n allen de zorg hacken...!

Alleen niet hacken zoals je zou verwachten. FONDO en VMware hebben meegedaan aan de Dutch Hacking Health 2018 in het UMC Utrecht. Samen met ruim 250 andere zorg- en ICT-specialisten hebben wij het weekend gewerkt aan 24 verschillende casussen om de zorg te innoveren. Er zijn een hele hoop toffe dingen uitgekomen die misschien wel gebruikt gaan worden om te werken aan betere zorg voor iedereen! Laat me er wat meer over vertellen...

Max van der Horst

Eddie Pisters

Waar we in onze vakantiereis niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen. Ga veilig online met deze 5 tips

De (mei)vakantie staat alweer bijna voor de deur en waarschijnlijk neem jij ook je smartphone of tablet mee op reis. Free WiFi wordt, ook in het buitenland, bijna overal aangeboden. Even verbinden en snel een fotootje posten op Instagram voor de thuisblijvers. Waar we in onze vakantieroes niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen die niet veilig online gaan een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen.

Man-in-the-Middle & Mobile Security

Hoe meer erover wordt nagedacht, hoe meer iemand tot de conclusie kan komen dat onze productiviteit, toegankelijkheid en bereikbaarheid afhangt van mobiele apparaten en applicaties. Het proces van het verbinden met een mobiel of lokaal netwerk is vrijwel onzichtbaar, idem voor alle andere diensten die wij gebruiken. Een voorbeeld is VMware AirWatch, waarbij de gebruiker vrijwel niets meekrijgt van het uitrollen en het configuratieproces. Prachtig, al die technologie. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan waar niet altijd rekening mee wordt gehouden. Als consumenten zijn wij gewend dat onze technologie ‘gewoon werkt’, zonder erbij stil te staan wat er zou kunnen gebeuren als iemand deze verbinding zou onderscheppen…

Max van der Horst

Timo Winkelman

Business Mobility Support Engineer

Verkeerde device keuze (2/2)

Vorige maand vertelden we over de aanschaf van verkeerde devices en de gevolgen. We lichtten toe welke partijen uit de organisatie betrokken moeten worden voor de devicekeuze en benadrukten vooral dat de implementatiepartner van de beheersoftware betrokken moet zijn. Deze maand leggen wij als implementatiepartij graag verder uit hoe de technische beperkingen er dan uit zien en hoe deze veroorzaakt worden.

Verkeerde device keuze (1/2)

Veertienhonderd smartphones aanschaffen en er dan achter komen dat je ze niet kunt beheren. Wat kun je hiervan leren? Waar moet je rekening mee houden als je devices gaat aanschaffen? Is goedkoop inderdaad duurkoop of valt dat eigenlijk wel mee? Wie moet je betrekken en wanneer? En wie moet je vooral niet betrekken? Je leest het in deel 1 van onze blogreeks 'Verkeerde device keuze'.

Timo Winkelman

Business Mobility Support Engineer

Jan Bushoff

Business Mobility Consultant

Rugged devices beheren met AirWatch

Iedereen kent het wel, je handtekening zetten op de scanner van de medewerker/bezorger. Als we het over Enterprise Mobility Management hebben dan bedoelen we vaak de smartphones, tablets, phablets, en notebooks. Vooral devices waar de eindgebruiker centraal staat en waarbij we AirWatch gebruiken om het diezelfde eindgebruiker zo simpel mogelijk te maken tijdens het gebruik van het device.

Mobility in de zorg

Voor iedereen was de overstap van pen en papier naar een digitaal systeem een logische stap. Het rondlopen met een notitieblok of multomap vol handgeschreven aantekeningen geeft teveel vertraging in een systeem en geeft kans op menselijke fouten. Door de komst van de COW (Computer on Wheels) werd dat al beter.

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Gregor van den Berg

Wij van Microsoft adviseren geen Microsoft

Ooit kreeg ik de strikvraag: Wat moet er in de maag van een kalkoen zitten? Je hebt namelijk meerdere antwoorden die kloppen; Een boer zal zeggen: “Steentjes en wormen, wat graan korrels misschien”, maar een kok zal al snel iets roepen als: “Kastanje puree met Blueberry Jam”. Zo is dat ook met de back-up van een SQL database.

Fondo @ Mobile World Congress – Waarom?

Er is al veel geschreven over Mobile World Congress. De meeste nieuwsberichten gingen over het uitkomen van de Nokia 3310, en de andere mooie telefoons. Maar waarom is Fondo bij het Mobile World Congress? Joris legt uit waarom dit een waardevolle paar dagen zijn.

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Aerohive netwerken, verdien met uw wifi!

Wil u weten hoe klanten door uw winkel lopen zodat u de aanbiedingen strategisch kan wegzetten? Wilt u uw aanbiedingen aanprijzen? Uw wifi kan er voor u in voorzien. Hoe? Joris legt het uit in zijn nieuwste blog.

Exchange 2016 de laatste “On-Premises” versie?

En moeten we dan ook verplicht de cloud in? Senior Technisch Consultant, Ron Huntman krijgt deze vraag regelmatig. Er zijn voldoende artikelen geschreven over dit onderwerp, maar als je informatie wilt achterhalen bij Microsoft, krijg je geen duidelijk antwoord. Daarom verwoordde Ron zijn eigen mening in een blog.

Ron Huntman

Senior Technisch Consultant

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Is Whatsapp datalek?

WhatsApp: iedereen heeft het en het is makkelijk en snel in gebruik. Maar hoe zit het met de privacy, als mensen gevoelige foto's delen, bijvoorbeeld in de zorg als artsen elkaar om advies vragen? Joris vertelt je er alles over in zijn nieuwste blog.

Nieuwe technieken voor de oudste behoefte

Martin Brinkhoff, contract- en servicemanager bij Vitens: 'Onze leidingen zijn digitaal in kaart gebracht, bij een afwijking krijgen we direct een melding. Dankzij dit soort ICT technieken is ons reactievermogen van reactief naar proactief gegaan.’

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Joris Adriaanse

Business Development Manager

AirWatch 9.0 & Workspace ONE updates

Van het innovatieve augmented reality (AR) tot het betreden van een nieuwe categorie unified endpoint management, VMware komt met groot nieuws over End-User Computing tijdens Connect Atlanta 2016.

Gemak dient de mens

Met de komst van het Apple Device Enrollment Program (DEP) en Volume Purchase Program (VPP) is er weer een stukje gemak toegevoegd voor de eindgebruiker maar zeker ook voor de beheerders. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen. Benieuwd hoe dit wordt toegepast?

Paul Heier

Business Mobility Consultant

Jan Bushoff

Business Mobility Consultant

VMware Identity Management & Sushi

Je kent het wel: 20 verschillende wachtwoorden waarvan er 7 ook nog eens iedere 90 dagen verlopen. Pincodes voor creditcards, bankpassen en sinds kort ook kluisjes op het station, het werk en de sportschool. Identity Management vult de traditionele Single Sign On aan door compatible te zijn met meerdere services. Wat dit te maken heeft met sushi? Lees verder.

Gegevens op straat door Pokémon Go

"Sinds ik Pokémon heb doet m’n telefoon raar". Is het mogelijk dat privé en zakelijke gegevens op straat liggen door Pokémon Go? Joris Adriaanse, Business Mobility Consultant bij Fondo, zocht het uit en vond het antwoord op deze vraag.

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Timo Winkelman

Business Mobility Support Engineer

Apple en Airwatch, een goede combinatie!

Het Apple WWDC (WorldWide Developer Conference) heeft weer plaatsgevonden en zoals gebruikelijk opent Apple dit event met een Keynote vol aankondigingen die we komende maanden mogen verwachten. Wij hebben de tot zo ver bekendgemaakte punten die gerelateerd zijn aan mobile device management eruit gehaald en op een rijtje gezet voor u.

Fondo en Roparun

De Roparun is een nonstop sponsor-estafetteloop Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Ruim 8.000 lopers, fietsers, chauffeurs en verzorgers zamelen met deze sportieve prestatie geld in voor mensen met kanker.  Stichting Roparun ondersteunt goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Jorrit Wensink

Technisch Specialist

Arjen van Weeghel

Commercieel Manager

Focus op de zorg

Arjen van Weeghel, Commercieel Manager bij Fondo: "We onderscheiden ons van onze collega's, door onze jarenlange ervaring met de specifieke eisen en verwachtingen binnen de zorgbranche. Een branche waar bescherming van (persoons)gegevens, uiterste zorgvuldigheid en conformiteit cruciale rollen spelen."

Werkplek van de toekomst

Wie zich de afgelopen jaren bezig heeft gehouden met IT voor eindgebruikers, heeft zijn wereld flink zien veranderen. Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

Ton Hermes

VMware

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Verslag Airwatch Connect Utrecht

Op 6 april organiseerde Airwatch in Utrecht een lokale editie van Airwatch Connect. Dit was een goede gelegenheid om op de hoogte te worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen binnen het Airwatch platform.