Gemak dient de mens

Paul Heier

Business Mobility Consultant

“Gemak dient de mens”, dat is waar het tegenwoordig om gaat. Niet alleen in onze dagelijkse bezigheden maar we zien het overal terug komen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de bank. Jaren geleden konden we alleen geld opnemen wanneer we de bank in gingen, daar een nummertje trokken om vervolgens vriendelijk aan de baliemedewerker te vragen of we ons geld mochten opnemen. Tegenwoordig denken onze kinderen dat geld uit “de muur komt”of dat alles met een plastic kaartje betaald kan worden.

Windows 95

Ook op ICT vlak is “gemak” overal terug te vinden, het ene voorbeeld is meer aanwezig dan het ander. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een nieuw besturingssysteem op je device. Vroeger was dit een tijdrovende klus. In het Windows 95 tijdperk staat mij nog bij dat er veel (lees: 13!) diskettes nodig waren om de installatie uit te voeren. Dit is later vervangen voor de CD en weer later door de DVD. Tegenwoordig is een OS update niets anders dan een update vanaf internet. Het enige wat een device nodig heeft is toegang tot internet.

Mobile devices

Mobile devices hebben het (zakelijke) leven weer een stapje makkelijker gemaakt. Overal zijn we bereikbaar en (bijna) overal zijn we verbonden. Informatie opvragen van een gebouw waar we voor staan, het lezen van onze email tot (om maar weer terug te komen bij de bank) het checken van je saldo.

Mobile

DEP en VPP

Met de komst van het Apple Device Enrollment Program (DEP) en Volume Purchase Program (VPP) is er weer een stukje gemak toegevoegd voor de eindgebruiker maar zeker ook voor de beheerders. Nu is een organisatie in staat om samen met de Airwatch EMM oplossing een device uit te geven zonder dit device eerst in handen te hebben gehad. Voor de eindgebruiker voelt dit echt als “zijn device”, zij mogen het plastic nog van de verpakking halen, terwijl de organisatie het device geheel in beheer krijgt, compleet automatisch(!!!). Applicaties worden (eventueel zonder Apple ID) geïnstalleerd en OS updates kunnen vanuit 1 centraal punt worden ge-pushed naar de devices wanneer de OS niet meer voldoet aan de veligheidseisen van de organisatie. De eindgebruiker zal na enrollment al zijn zakelijke instellingen geconfigureerd krijgen op basis van het eigen Active Directory account en, indien gewenst, ook nog zijn persoonlijke applicaties installeren.

“Gemak dient de mens” zullen we maar zeggen… Voor meer informatie over DEP en VPP komen we graag bij u langs om dit verder toe te lichten.