Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, blauwe blouse, telefoon in hand

Dean Robben

Technisch Specialist

#AppModernization2020 VMware

VMware heeft in een nieuwe softwarestack moderne applicaties gelanceerd, zoals de VMware Tanzu-portfolio, VMware Cloud Foundation 4 en vSphere 7. Dit biedt organisaties mogelijkheden voor cloud operating en voor het moderniseren van bestaande applicaties. Voor de fijnproevers vertelt Dean Robben wat er zoal nieuw of verbeterd is in vSphere 7.

 

vSphere with Kubernetes
vSphere is altijd een platform geweest om virtuele machines op de draaien, zowel virtuele servers als virtuele desktops in combinatie met VMware Horizon. VMware ondersteunt voortaan ook containers in combinatie met Kubernetes.

Kubernetes is nu onderdeel van vSphere binnen het VMware-platform Cloud Foundation 4.0. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van tools waarmee zij al bekend zijn om ‘modern applications’ te bouwen. De vSphere-beheerder ondersteunt dit platform zoals zij gewend zijn, met dezelfde tooling en skillset. Virtuele machines en containers kunnen hiermee op hetzelfde platform naast elkaar draaien.

VMware Cloud Foundation 4
VMware Cloud Foundation 4 (VCF 4) brengt de volgende producten samen: VMware vSphere 7, VMware vSAN 7, VMware NSX-T en de VMware vRealize Suite 8.1. Het biedt een hybride cloud-infrastructuur voor Virtuele Machine- (VM) en container-gebaseerde applicaties.

VCF 4 is gebaseerd op NSX-T. Waar in de vorige versie voor het Management-cluster nog NSX-V werd gebruikt, is NSX-T nog de enige optie. Je mag de NSX-T-managers die draaien in het Management-cluster ook gebruiken voor de andere workload-domains. Indien gewenst kan je voor een workload-domain ook aparte NSX-T-managers gebruiken.

De externe architectuur Platform Services Controller wordt niet meer ondersteund. Deze rol is geïntegreerd binnen de vCenter Server-appliance.

VCF 4 maakt gebruikt van een Cloud Builder om het Management Domain in te richten, met daarbij een SDDC Manager. In versie 4.0 kun je de vRealize Suite Lifecycle Manager installeren. Daarmee kun je de gewenste vRealize-producten uitrollen. Zodra het Management Domain is geïmplementeerd, kunnen één of meerdere Workload Domains worden uitgerold met de SDDC Manager.

Verbeterde DRS
Nee, hier heeft Max Verstappen niets aan. DRS staat in dit geval voor Distributed Resource Scheduler. Het zorgt ervoor dat gebruikte resources worden verdeeld binnen het cluster of bij gebruik van vRealize Operations over clusters heen. De nieuwe DRS maakt gebruik van een VM-score (VM ‘happiness’). Het verplaatst de VM als op een andere ESX-host een betere score kan worden gehaald. Het houdt minder rekening met de verbruikte ESX-resources, maar geeft een hogere prioriteit aan de VM-score. DRS werkt ook in combinatie met containers.

Het vMotion-proces is eveneens verbeterd voor de hele grote virtuele machines, ook wel ‘monster vm’s’ genoemd. Voorbeelden zijn SAP HANA en Oracle-databaseworkloads, die veel geheugen en CPU verbruiken. Het verplaatsen van deze servers van de ene host naar de andere kon performance-issues geven, omdat een switch-over te lang duurt, met de kans van uitval op de applicatie tot gevolg. Hier zijn verbeteringen in aangebracht, waardoor de switch-over korter is.

vMotion maakt het mogelijk om virtuele machines online te migreren naar andere esx-hosts binnen hetzelfde cluster of naar een andere cluster. vSphere DRS maakt ook gebruik van vMotion.

vSphere Lifecycle Manager (vLCM)
vLCM vervangt VMware Update Manager, die meer is gericht op een desired state configuration-model. vLCM biedt lifecycle-management voor de hypervisor, inclusief drivers en firmware. Met vSphere Lifecycle Manager kun je een image koppelen aan een cluster en deze herstellen als de configuratie afwijkt. Dit helpt om de infrastructuur op een gewenste configuratie te houden.

vSphere Update Planner
Onderdeel van vSphere Lifecycle Manager is de vSphere Update Planner. Dit helpt bij het updaten van de vCenter-servers. Het controleert de compatibiliteit tussen alle andere VMware-producten zoals bijvoorbeeld de vRealize Suite en ESXi-versies. Dit moest hiervoor handmatig worden gecontroleerd via de VMware Interoperability Matrix.

Binnen de vSphere Web-client kun je zien of er een nieuwe update voor de vCenter-server beschikbaar is. Voordat je de update uitvoert, kun je controleren of de andere producten blijven functioneren. De vCenter-update hoeft nu ook niet meer via de VAMI-interface uitgevoerd te worden, maar kan vanuit de Web-client worden geregeld.

vCenter Server Profiles
vCenter Server Profiles geeft je de mogelijkheid om de configuratie van de vCenter Server te exporteren en te importeren via de REST API naar een JSON-bestand. Deze kun je weer toepassen op andere vCenter-servers.

vCenter Server Appliance (VCSA) multihoming
De vCenter-appliance biedt nu ondersteuning tot vier netwerkkaarten. De eerste vNIC is gereserveerd voor het managementnetwerk. De tweede vNIC is gereserveerd voor vCenter Server HA. De andere vNICs kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld backup.

vCenter and SSO Architecture
SSO-architectuur met externe Platform Service Controllers wordt niet meer ondersteund. De externe PSC is nu onderdeel van de vCenter-appliance en biedt een simpeler architectuur. De vCenter Server is alleen nog als appliance te gebruiken en een versie voor Windows is niet meer beschikbaar. Als de huidige inrichting bestaat uit externe platformservices-controllers of draait als Windows vCenter Server, dan wordt deze tijdens de upgrade automatisch gemigreerd naar een vCenter Server-appliance met geïntegreerde platformservices-controller.

VM Template beheer
Deze nieuwe functionaliteit brengt versiebeheer voor VM-templates die zijn opgeslagen in de vSphere Content Library. Wijzigingen en versie-informatie worden hiermee bijgehouden.

 VMware vSAN 7.0
Met vSAN 7 is het mogelijk om naast blockvolumes ook NFS 3 en NFS 4.1 fileshares aan te bieden. Aan deze fileshares kun je een SPBM-policy koppelen. Zo kun je gebruik maken van een fileshare via RAID-1 of RAID-5-configuratie en stretchen over twee locaties. Het biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van quota’s op de fileshare. Tevens biedt vSAN 7 file-level persistent storage voor containers.

In vorige versies van vSAN moest je gebruik maken van vSphere Update Manager (VUM) om software en drivers te updaten en een utility van de leverancier voor de host en storage firmware upgrades. Dit kan nu allemaal via de vSphere Lifecycle Manager worden geüpdatet.

Naast alle verbeteringen qua storage op het gebied van vSAN, biedt vSphere 7 een aantal verbeteringen voor externe storage. Voorbeelden zijn support voor NVMeoF (NVMe over Fabrics) en voor shared VMDK’s.  De nieuwe shared VMDK-feature maakt het mogelijk voor VM’s om disken te delen zonder gebruik te maken van Raw Device Mappings. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor Windows Failover Clusters.

VMware ondersteunt in vSphere 7 shared NVMe-storage door middel van NVMeoF. NVMe over Fabrics maakt het mogelijk om externe NVMe-arrays via Fibre Channel of RDMA te benaderen.

Virtual Volumes (vVols)
De verschillende VMware-producten zoals Site Recovery Manager 8.3, vRealize Operations 8.1 en Cloud Native Storage ondersteunen nu ook Virtual Volumes.