Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, blauwe blouse, telefoon in hand

Dean Robben

Technisch Specialist

De medewerker centraal 

Een leerzaam bezoek aan VMware Empower

Als lid van een Fondo-delegatie mocht ik voor het eerst VMware Empower meemaken. Dit event, voor partners van VMware, biedt net als VMworld allerlei sessies over VMware-producten. Bij Empower gaan die technisch nog wat meer de diepte in dan op VMworld. Daarnaast zijn er dagen vol met sessies voor sales. Een leerzame week.

Geslaagd examen
De eerste dag begon voor ons al goed. Tijdens Empower mag je namelijk een examen naar keuze afleggen. Ik koos voor het examen VCAP Datacenter-design. Dat heb ik met succes afgelegd, waardoor ik nu de status VCIX heb. Mijn Fondolega’s slaagden ook voor de examens die zij hadden gekozen. Dat succesje hebben we uiteraard even gevierd.

Dag 1 werd afgesloten met een General Session. Die sessie gaf een duidelijk beeld van de VMware-visie. Onderwerpen waren het aangepaste partnerprogramma en de verschillende Master Services Compententies (MSC). Met dat laatste geef je als partner aan op welke gebieden je kennis in huis hebt. Zo beschikt Fondo over twee MSC’s: die voor ‘Desktop and Mobility’ en ‘DataCenter Virtualization’.

Lessen NSX
Op dag 2 gingen de technische sessies van start. Voor de verschillende disciplines (Data Center and Cloud, Network and Security en Digital Workspace) waren diverse sessies beschikbaar. Mijn focus lag deze week lag op het opdoen van zo veel mogelijk informatie over NSX-T. Met NSX-V was ik al wel bekend, maar met NSX-T had ik nog niets gedaan.

NSX is een netwerkvirtualisatie-oplossing van VMware. Net zoals compute d.m.v. ESX en storage met vSAN is gevirtualiseerd, worden netwerkcomponenten als switching, routing, firewalling en loadbalancing op de hypervisor uitgevoerd. De fysieke infrastructuur (onderlaag) zorgt voor de connectie tussen de componenten.

Binnen het software-defined datacenter is de volledige infrastructuur gebaseerd op software en is het mogelijk om (geautomatiseerd) een complete omgeving te bouwen. Voorbeelden zijn het uitrollen van virtuele machines, inclusief de laag 3-verbindingen, en het ‘stretchen’ van laag 2- over laag 3-netwerken met het encapsulatieprotocol Geneve.

Door middel van een gedistribueerde firewall wordt het verkeer binnen het virtuele datacenter beveiligd; het verkeer richting de fysieke wereld wordt beveiligd door een NSX-edge firewall. Elke VM krijgt z’n eigen firewall, waardoor micro-segmentatie mogelijk is. Integratie met derde partijen is ook mogelijk, bijvoorbeeld via een virusscan-oplossing. Die controleert hetzelfde verkeer op virussen zonder gebruik te maken van een agent binnen de virtuele machine.

NSX-v staat voor NSX for vSphere. Dit is volledig geïntegreerd in het VMware vSphere-product. NSX-T is een op zichzelf staand product. Het kan worden gebruikt voor zowel de ESX-hypervisor als voor KVM. Het kan zowel gebruikt worden voor de ESX hypervisor als voor KVM, het kan gebruikt worden in combinatie met Containers, en het kan tevens connectiviteit regelen met de verschillende Private en Public Cloud oplossingen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een ander encapsulatieprotocol, genaamd Geneve.

Cloud Foundation
Een sessie die ik erg goed vond was ‘How to deliver VMware’s Cloud Foundation Powered by vSAN Technical Whiteboard’. Deze werd gepresenteerd door Elver Sena Sosa. Als je ooit de kans krijgt om een sessie van hem bij te wonen, dan beveel ik dat zeker aan.

De sessie duurde zo’n vier uur en er werd geen gebruik gemaakt van PowerPoint. Elver tekende alles uit op een tablet, wat op een groot scherm te volgen was. Hij heeft ontzettend veel kennis van de verschillende SDDC-producten (vSphere, vSAN, NSX) en er werd duidelijk uitgelegd hoe dit past binnen de VMware Cloud Foundation-oplossing. Hij daagde het publiek uit tot een interactieve sessie met diverse discussies.

VMware Cloud Foundation vereenvoudigt het uitrollen en beheren van cloud-omgevingen. In deze oplossing zijn de welbekende producten VMware vSphere, NSX, vSAN en vRealize samengebundeld. Hiermee is het mogelijk om binnen een korte doorlooptijd een volledig datacenter (SDDC) geautomatiseerd uit te rollen.

Leuke sfeer
Naast alle informatie die te halen was uit de technische sessies, was er in de avond genoeg ruimte voor ontspanning. Zo was er een Benelux-borrel en de Partner Appreciation Party, die werd gehouden in de LX Factory. Dit was ontzettend goed verzorgd met heerlijke hapjes in een leuke sfeer en een mooie omgeving.

Dean Robben