Fondo
Zoeken Contact

Cloud Management en Modern Apps tijdens VMware Explore 2022

Tijdens VMware Explore in Barcelona, zagen wij dat VMware vol inzet op Cloud Management en Modern Apps. Organisaties gebruiken daarbij steeds vaker Kubernetes om hun gemoderniseerde en Cloud-native apps te beheren en schalen. Het beheren van apps en de infrastructuur in een Multi-Cloud omgeving is echter erg complex. Bedrijven zoeken naar een oplossing om deze complexiteit te tackelen, met name in Public Cloud en multi technologie-omgevingen. VMware speelt hier op in door het simplificeren van hun Tanzu portfolio en de onthulling van VMware Aria (voorheen de vRealize suite).

 

VMware Aria lancering

VMware Aria biedt een reeks end-to-end oplossingen voor: het beheren van kosten, prestaties, configuraties en het automatiseren van infrastructuur- en Cloud-native applicaties. Het heeft nieuwe en uitgebreide mogelijkheden voor Cloud-native en Multi-Cloud beheer in drie categorieën:

 • VMware Aria Cost powered by CloudHealth, een SaaS-dienst;
 • VMWare Aria Operations, SaaS-dienst of on-premise;
 • VMware Aria Automation, SaaS-dienst of on-premise.

VMware Aria is een aanvulling op en uitbreiding van het beheer van de ontwikkeling, levering, DevSecOps en de levenscyclus van cloud-native apps in het VMware Tanzu-platform. Het is verankerd door de VMware Aria Hub die gecentraliseerde weergaven en controles biedt om de multi-cloud omgeving te beheren, gedreven door VMware Aria Graph. Deze legt de complexiteit van de Multi-Cloud omgevingen van klanten vast door op grafieken gebaseerde datastore-technologie.

 

VMware Aria Graph

VMware Aria Graph is de onderliggende database van Aria Hub. Het is de kracht achter het in kaart brengen van Multi-Cloud omgevingen en het aan elkaar knopen van alle data die hieruit voortvloeit. Dankzij een API-first aanpak kunnen er naast voor gedefinieerde dashboards, ook custom-dashboards worden gemaakt. Dit is gebaseerd op GraphQL in plaats van Rest, wat er voor zorgt dat je met Aria Graph de volgende request operations kunt uitvoeren:

 • Queries, de essentie van GraphQL, informatie opvragen over specifieke objecten;
 • Mutations, hiermee kan je een actie uitvoeren op het object;
 • Subscriptions, hiermee kan je real-time wijzigingen volgen op het object.

 

VMware Aria Hub

VMware Aria Hub biedt een gecentraliseerd overzicht, relaties en handvaten voor het managen van de complete Multi-Cloud omgeving. VMware biedt een kosteloze tier aan van Aria Hub, waarmee je tot twee Public Clouds kan koppelen. Vooralsnog met AWS en Azure, zodat we kunnen ervaren hoe Aria Hub werkt.

Tijdens VMware Explore 2022 zijn er ook nieuwe end-to-end functionaliteiten geïntroduceerd, welke aan Aria Hub zijn toegevoegd. Om cloud governance, cloudmigratie en zakelijk inzicht op schaal te leveren. Deze drie zijn:

 • VMware Aria Guardrails: automatiseer compliance policies van bijvoorbeeld netwerken, security, kosten, prestaties en configuratie voor multi-cloud omgevingen met een everything-as-code aanpak.
 • VMware Aria Migration: versnelt en vereenvoudigt het Multi Cloud migratie traject door de beoordeling, planning en uitvoering te automatiseren in combinatie met VMware HCX.
 • VMware Aria Business Insights: Ontrafel relevante bedrijfsinzichten uit full-stack event correlatie door gebruik te maken van A.I./M.L. analytics.

 

Modern Apps

Het platform

Tijdens VMware Explore kregen we ook een belangrijke recap over het Tanzu Portfolio. Hierin kwam naar voren dat er aardig gesneden is in het Tanzu landschap en de suite overzichtelijker is geworden. Volgens deze laatste updates ziet het huidige Tanzu landschap er zo uit:

Tanzu for Kubernetes Operations (TKO)

 • Tanzu Kubernetes Grid (TKG)
 • Tanzu Mission Control (TMC)
 • Aria Operations For Applications
 • Tanzu Service Mesh (TSM)

Tanzu Data Services (TDS)

 • Tanzu SQL
 • Tanzu Greenplum
 • Tanzu Gemfire
 • Tanzu RabbitMQ

Tanzu Application Platform (TAP)

 • Tanzu Application platform
 • Tanzu Build Service
 • Tanzu Cloud Native Runtime

De applicatie

VMware biedt ook een snelle en simpele manier aan om legacy vm’s om te zetten naar containers door middel van Application Transformer for VMware Tanzu. Met deze tool kan je:

 • Discovery laten uitvoeren op je applicatielandschap;
 • Een analyse laten uitvoeren welke software architectuur en services er draaien door introspectie;
 • Vm’s transformeren naar OCI-compliant containers die gebruik kunnen maken van het Tanzu modern apps platform (TKG) of gemigreerd kunnen worden naar de Public Cloud.

Application Transformer helpt organisaties die gebrek aan inzicht hebben in hun bestaande applicatielandschap, infrastructuur complexiteit en bij een arbitraire “top-down” modernisatie benadering. Een voordeel is dat Application Transformer gratis beschikbaar is voor organisaties die beschikken over een VMware TKO-licentie. Ook is deze beschikbaar voor organisaties die betrokken zijn bij Tanzu Labs, een consultancy solution van VMware om klanten te ondersteunen met de transitie van lecacy infrastructuur en apps naar Modern Apps.

 

Nieuw aangekondigd

Een nieuwe aankondiging op het gebied van Tanzu is onder andere de nieuwe unified API (ClusterClass) in Tanzu Kubernetes Grid 2.x voor declaratieve state deployments, scale en lifecycle management binnen je kubernetes clusters. Vanaf TKG 2.1 is er ondersteuning voor Oracle Cloud Infrastructure (OCI), niet te verwarren met Open Container Initiative, als aanvulling op AWS, Azure en vSphere.

Verder ondersteunt Tanzu Mission Control (TMC) private clouds en air-gapped deployments. Hiermee biedt TMC controle over Kubernetes clusters voor klanten die alleen on-premise workloads draaien. Tevens ondersteunt TMC nu ook Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) cluster lifecycle management. Voor het installeren van vertrouwde upstream open source software is de Bitnami Application Catalog volledig in TMC geïntegreerd.

Tanzu Application Platform biedt vanaf versie 1.3 ondersteuning aan Red Hat OpenShift, Jenkins CI/CD en air-gap integratie voor disconnected en gereguleerde omgevingen. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd op de software supply chain en ondersteunde kwetsbaarheid scanners.

VMware is gestopt met het ondersteunen van Tanzu Community Edition en biedt als alternatief hiervoor TKG gratis aan. Hiermee wil VMware zich meer focussen op de integratie van Tanzu en vSphere.

 

Duidelijk met FONDO.

Fondo is als partner van VMware continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.  Onze collega's bieden organisaties alle benodigde expertise voor implementatie en beheerwensen.
Wilt u extra informatie over Cloud Management en Modern Apps of wilt u sparren over uw mogelijkheden voor een modern datacenter en/of het implementeren van een Multi Cloud-architectuur voor uw organisatie?

Marc van de Logt vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!