Fondo
Zoeken Contact

De medewerker centraal 

Cloud Monitoring

Is monitoring nog wel van deze tijd, nu alles in de Cloud als SaaS, PaaS, IaaS, enzovoort draait? Ik denk van wel. Nu juist meer dan ooit!

Door de trend dat alles maar buiten de deur moet draaien of geoutsourcet moet worden, hebt u misschien het gevoel minder in controle te zijn. Monitoring kan weer grip geven op uw omgeving. Het geeft inzicht in de performance, capacity management, enzovoort.

Iedereen toegang tot de Cloud
In de hyper geconnecteerde wereld van vandaag heeft iedereen, letterlijk iedereen met een internetverbinding elke dag op de een of andere manier toegang tot de Cloud. Dit geldt voor alle organisaties, aangezien Cloud een onlosmakelijk onderdeel is geworden van de werking van een organisatie. Het is overduidelijk dat je een Cloud-bewakingsoplossing nodig hebt om dit te monitoren.

Organisaties vertrouwen als nooit tevoren op een Cloud-aanbod om op een betrouwbare, snelle en veilige manier content aan gebruikers te leveren. Ondanks alle voordelen vereist de complexe hybride Cloud-infrastructuur een krachtige monitoringsoplossing om het systeem voortdurend te bewaken en bedreigingen te beheersen en te elimineren als ze zich voordoen.

Wat is Cloud Monitoring?
Cloud-monitoring (bewaking) is een doorlopende procedure voor het evalueren en beheren van de operationele workflow en bijbehorende processen van de Cloud-infrastructuur. Het wordt meestal uitgevoerd met behulp van geautomatiseerde IT-infrastructuurbeheer- en controlesoftware. Die geeft gecentraliseerde toegang en controle over de Cloud-infrastructuur. IT-beheerders kunnen de operationele status, prestaties en gezondheid van op de Cloud gebaseerde apparaten en componenten beoordelen en volgen.

Verschillende soorten Cloud-aanbod
Er zijn verschillende soorten Cloud-services die moeten worden gemonitord. Het gaat niet alleen om het monitoren van servers die worden gehost op Google App Engine, Azure of AWS. Voor zakelijke klanten gaat het erom te monitoren wat ze verbruiken: IT-infrastructuur, toepassing, database, besturingssysteem, server, netwerk, enzovoort. Te gebruiken in het dagelijks leven, gevlochten in wat u zelf beheert en wat de leverancier beheert.

Wat te monitoren?
De Cloud als oplossing is als een legpuzzel, bestaande uit verschillende dynamische delen. Het is heel belangrijk dat alle onderdelen naadloos samenwerken, zodat de uitvoer kan worden geoptimaliseerd. Cloud-monitoring omvat in principe functies als:

  • Website-monitoring: het volgen van de processen, het verkeer, de beschikbaarheid en het gebruik van bronnen van door de Cloud gehoste websites.
  • Bewaking van virtuele machines: bewaken van de virtualisatie-infrastructuur en individuele virtuele machines.
  • Databasemonitoring: bewakingsprocessen, query’s, beschikbaarheid en verbruik van Cloud-databasebronnen.
  • Virtuele netwerkmonitoring: monitoring van virtuele netwerkbronnen, apparaten, verbindingen en prestaties.
  • Bewaking van cloudopslag: bewaken van opslagbronnen en hun processen ingericht voor virtuele machines, services, databases en applicaties.

Voordelen van Cloud Monitoring
De voordelen zijn legio. Ik som er een aantal op:

  • Voorkomen en reduceren van down time;
  • Plannen en budgetteren van IT-upgrades;
  • Verbeteren van productiviteit en prestaties;
  • Vroegtijdige detectie van problemen;
  • Meer grip op bedrijfsprocessen;
  • Vroege waarschuwingssignalen van beperkte capaciteit;
  • Bereik hogere efficiëntieniveaus.

Conclusie
Cloud is een onmisbaar onderdeel geworden en het monitoren ervan wordt nóg belangrijker. Een ideale oplossing optimaliseert de Cloud-infrastructuur van organisaties via verschillende parameters en statistieken om ervoor te zorgen dat het gewenste resultaat wordt bereikt. Dit is waar een bewakingsoplossing als OMS, SCOM, Splunk, PRTG of Nagios (enzovoort) een enkel beeld biedt van de IT-infrastructuur, netwerk, applicaties, database en server. Doel is u te helpen uw meest complexe prestatie- en betrouwbaarheidsproblemen snel, eenvoudig en betaalbaar op te lossen.