Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, lach, blauw pak, stenen muur

Marc van de Logt

Technisch Specialist

De introductie van vSphere 8 en vSAN 8

Een aantal weken geleden zijn de reeds aangekondigde versies van vSphere 8 en vSAN 8 Initial Available (IA) uitgebracht door VMware. Tijdens VMware Explore Europe in Barcelona zijn de producten General Available (GA) gekomen. Dit onderscheid wordt gemaakt om organisaties de flexibiliteit en ruimte te geven voor de adoptie van deze nieuwe technologieën. Beide producten bevatten zowel vele nieuwe, als verbeterde functionaliteiten. In deze blog worden de volgende onderwerpen toegelicht:

  • De verbeteringen op bestaande functies;
  • De nieuwste functies;
  • De voordelen van de nieuwe vSphere en vSAN-releases.

 

De voordelen van vSphere 8

vSphere 8 is de release waarbij de applicatie workload centraal staat. De performance wordt sterk verbeterd met DPU (Data Processing Unit) en GPU (Graphics Processing Unit) acceleratie. Alle voordelen van Project Monterey zitten in vSphere 8. Door de in juni geïntroduceerde vSphere+ en vSAN+ zijn de voordelen van de Cloud nu ook volledig on-premise geïntegreerd. Hiernaast is ook ‘vSphere with Tanzu’ doorontwikkeld met de introductie van TKG (Tanzu Kubernetes Grid) 2.0.

vSphere Distributed Switch Engine

De vSphere Distributed Switch Engine (voorheen Project Monterey) is een nieuwe functie op de VDS (Virtual Distributed Switch), welke beschikbaar is vanaf VDS versie 8.0. Het integreert de kracht van DPUs, ook wel SmartNICs genoemd voor hardware offloading. Alle traditionele VMkernel activiteiten, zoals NSX Services, vSAN Data Services en Host Management, die voorheen op de x86 processor actief waren, kunnen nu op de DPU draaien. Hierdoor komen er meer CPU resources vrij op de x86 processor. De DPU bevat zelf een op ARM gebaseerde ESXi installatie die met vSphere Lifecycle Manager (vLCM) onderhouden kan worden. Tot op heden worden NVIDIA BlueField en AMD Pensando ondersteund als DPU-type.

vSphere with Tanzu

‘vSphere with Tanzu’ is in vSphere 7 geïntroduceerd en ook in vSphere 8 wordt de geïntegreerde Kubernetes oplossing weer doorontwikkeld. De volgende functies en verbeteringen zijn geïntroduceerd:

• Tanzu Kubernetes Grid 2.0;
• Workload Availability Zones;
• ClusterClass;
• PhotonOS en Ubuntu aangepaste images;
• Pinniped Integratie.

Lifecycle Management

vSphere 8 introduceert DPU-ondersteuning voor vSphere Lifecycle Manager (vLCM). vLCM kan in vSphere 8 sneller ESXi hosts voorzien van een upgrade of update door parallel remediations uit te voeren van ESXi hosts. vSphere 8 introduceert ook een preview van de vSphere Cluster Profiles. Hierdoor wordt er op een eenvoudige wijze desired state toegepast op het cluster object die voor alle ESXi hosts een consistente configuratie doorvoert. Deze functie is nog steeds in ontwikkeling en is de beoogde opvolger van Host Profiles, welke tot op heden nog volledig wordt ondersteund. Nog belangrijker om te weten is dat vLCM Baselines (VMware Update Manager) deprecated is vanaf vSphere 8.0.

 

AI & ML

De nauwe integratie tussen AI/ML workloads en GPUs, die geïntegreerd kunnen worden met vSphere, zagen wij al terug in vSphere 7.0. VMware heeft, met de introductie van o.a. device groups, hier met vSphere 8 nog meer op doorontwikkeld. Device groups bestaan uit twee of meer devices die gezamenlijk een PCIe switch of een interconnect delen. Voor workloads die GPUs gebruiken, zoals AI/ML, kan er flexibeler gebruik gemaakt worden van NICs en GPU devices in de ESXi hosts. Daar is een compatible driver voor nodig die door de leverancier van de NIC of GPU geleverd moet worden. NVIDIA is de eerste partner waarbij dit wordt ondersteund. Ook zijn vSphere HA en DRS op de hoogte van de device group functionaliteit. Device Virtualization Extensions (DVX) bouwt voort op de Dynamic DirectPath I/O functie in vSphere 7.0. Deze nieuwe functie ondersteunt nog beter de virtualisatie functies, zoals vSphere vMotion in combinatie met GPUs die in de workloads gebruikt worden.

 

Security

Op het gebied van security zijn er in vSphere 8.0 ook verbeteringen doorgevoerd. VMware streeft er naar om vSphere op zichzelf zo veilig mogelijk te houden. Een aantal security maatregelen die in vSphere 8.0 zijn genomen:

  • Weerhouden van niet vertrouwde VIBs;
  • Alleen TLS 1.2 ondersteuning;
  • Automatische time-out voor SSH;
  • Sandbox daemons;
  • Geen TPM 1.2 ondersteuning meer.

De voordelen van vSAN 8

Naast de vele voordelen van vSphere 8 biedt vSAN 8 vele voordelen op het gebied van software-defined storage (SDS). vSAN 8 introduceert een nieuwe architectuur genaamd de vSAN Express Storage Architecture (ESA). De vSAN ESA architectuur maakt gebruik van een storage pool in plaats van disk groups. Het grootste voordeel van deze nieuwe architectuur is de performance. Door de inzet van NVMe disks binnen de storage pool kan vSAN de performance van RAID1 leveren en de capaciteit besparing van RAID5/6.

RAID1 was in het verleden de standaard policy voor vSAN, maar vanaf vSAN 8 komt hier verandering in. De vSAN ESA architectuur gebruikt RAID5 in combinatie met de adaptive RAID5 functionaliteit. Naast deze nieuwe ESA architectuur blijft vSAN 8 de traditionele architectuur ondersteunen onder de naam: ‘vSAN Original Storage Architecture (OSA)’. In vSAN 8 is ook de snapshot technologie, die in het verleden werd gebruikt, sterk verbeterd.

 

Duidelijk met FONDO.

Fondo is als partner van VMware continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen vSphere en vSAN. Onze collega's bieden organisaties alle benodigde expertise voor implementatie en beheerwensen.
Wilt u extra informatie over vSphere 8 en vSAN 8 of wilt u sparren over uw mogelijkheden voor een modern datacenter en/of het implementeren van een Multi Cloud-architectuur voor uw organisatie?

Marc van de Logt vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!