Fondo
Zoeken Contact

De laatste berichten uit Apple Park

Eind juni hield Apple z’n jaarlijkse World Wide Developer Conference, kortweg WWDC. De 2020-editie werd, net als veel andere evenementen dit jaar, online gehost. Fondo-specialist Mathijs de Ruiter zet de belangrijkste berichten vanuit het Apple Park in Cupertino op een rij en focust daarbij op de zakelijke markt.

Het WWDC is een software-event waarin nieuwe ontwikkelingen rond de besturingssystemen van Apple centraal staan. De opening keynote kondigt, aan het begin van het evenement, nieuwe versies aan van macOS, iOS, iPadOS, watchOS en tvOS. In de rest van de week krijgen developers de gelegenheid de nieuwe functionaliteiten te testen en er meer informatie over op te doen, via video’s of interactieve 1-op-1-sessies.

 

Apple Business Manager & Apple School Manager

In de nieuwe versies van Apple Business Manager en Apple School Manager – voorheen Apple Device Enrollment Program (DEP) en Apple Volume Purchase Program (VPP) genaamd – wordt het mogelijk om accounts vanuit Azure AD met het SCIM-protocol te importeren. Op het moment dat gebruikers zijn geïmporteerd, kunnen zij met hetzelfde account als Azure AD inloggen op hun Apple-apparaat. Dit zorgt voor een nog betere ervaring voor de eindgebruiker. Dankzij een update in het portaal zijn de apparaten straks in een aparte sectie te zien.

macOS Big Sur

De grootste wijzigingen zijn misschien wel aangekondigd voor macOS. De versie is dan ook van macOS 10.x naar 11.0 gegaan. Dit betekent officieel het einde van de OS X-reeks.

Apple heeft veel uiterlijke veranderingen aangebracht. Zaken als iconen en vensters gaan hierdoor steeds meer lijken op die van iOS & iPadOS. Applicaties krijgen echt het icoon van een App en vensters krijgen wat rondere hoeken.

Samen met de nieuwe macOS-versie heeft Apple aangekondigd te zullen overstappen naar eigen ontwikkelde ARM-processorchips. Hiermee stappen ze dus af van Intel. Dit deed Apple al voor iPhones en iPads maar nu dus ook voor de Mac.

Dit betekent dat heel veel programma’s aangepast moeten worden om op de nieuwe ARM-chip te kunnen werken. In de toekomst gaat dit naar verwachting wel voor veel performanceverbetering zorgen. Programma’s zullen veel sneller functioneren. Bijkomend voordeel is dat er dan een stuk makkelijker iPhone- en iPad-apps gedraaid kunnen worden op een Mac.

 

Auto Advance for Automated Device Enrollment
Voor Apple TV’s was dit al langer mogelijk, maar nu dus ook voor de Mac. Zonder tussenkomst van een gebruiker kan een Mac volledig geautomatiseerd worden uitgerold. Bij het opstarten kan het automatisch door alle stappen van de Setup Assistent lopen, zonder dat de gebruiker ergens op hoeft te klikken. Vereiste is dat de Mac is aangesloten op een ethernetpoort en een stroomvoorziening.

Software-updates
Door het gebruik van het APFS-volume van de Mac kunnen updates in het nieuwe besturingssysteem snel in de achtergrond worden geïnstalleerd. De gebruiker heeft hier zo goed als geen last van. Dit is vergelijkbaar met hoe het nu werkt op iOS en iPadOS. Updates kunnen dus veel sneller worden geïnstalleerd zonder dat de gebruiker lang hoeft te wachten.

 

iOS & iPadOS 14

Ook voor iOS en iPadOS zijn veel vernieuwingen aangekondigd. Zo kunnen er nu, voor de eerste keer sinds iOS uit is, aanpassingen worden gedaan aan het thuisscherm, namelijk Widgets. Voorheen waren de Widgets alleen beschikbaar in een apart scherm onder elkaar. In iOS en iPadOS 14 kunnen ze gewoon tussen de apps worden gezet. Met App Library kun je alle apps gemakkelijk sorteren en opzoeken. Apple zorgt hiermee voor een beter overzicht van alle apps die je misschien wat minder gebruikt.

Non-removable Managed Apps
Voorheen waren IT-beheerders in staat om apps op afstand te installeren en te verwijderen door gebruik te maken van MDM-tools, zoals VMware Workspace ONE. Vanaf iOS en iPadsOS 14 is het ook mogelijk om deze apps te classificeren als niet-verwijderbaar. Geïnstalleerde apps krijgen dan niet meer het X-icoontje als ze lang ingedrukt worden gehouden. Op die manier kunnen bedrijfskritische apps, die altijd op het toestel moeten blijven, niet meer worden verwijderd.