Fondo
Zoeken Contact
René Regoor

René Regoor

Service Delivery Manager

Drie tips: Hoe benut je optimaal IT voor de moderne werkplek?

De moderne werkplek als concept sluit helemaal aan bij de tijd waarin we leven. Een cruciaal onderdeel daarvan zijn IT-infrastructuren, die werknemers in staat stellen om binnen een zakelijke omgeving met alle applicaties, op ieder device, op elke plek te werken. Deze tijd, waarin we hybride werken omarmen, heeft ervoor gezorgd dat deze behoefte bij veel organisaties versneld naar boven is gebracht. Werknemers omarmen de nieuwe manier van werken en werkgevers gaan steeds meer de positieve effecten ervan herkennen, zo constateert ook Ton Hermes in zijn blog.

Overal en altijd kunnen werken wordt mogelijk gemaakt door verschillende IT-oplossingen. Van mobile device management (MDM) en Identity and Access Management tot en met een modern datacenter. Het is essentieel om oplossingen te selecteren die de doelstellingen van de organisatie ondersteunen.

Potentieel blijft vaak onbenut

Echter, met alleen de inzet van de juiste software en hardware ben je er als organisatie nog niet. Als Service Manager ervaar ik regelmatig dat goede kennis over de gekozen middelen van essentieel belang is. Dit lijkt een no-brainer, maar in de praktijk krijgt dit aspect regelmatig te weinig aandacht. Dit is ontzettend jammer, want hierdoor blijft veel potentieel onbenut. Hieronder geef ik drie tips die u kunnen helpen in het maken van uw keuzes.

Tip 1: Leer al tijdens de implementatie

De wensen en eisen rondom de digitale werkplek kunnen snel veranderen, zo hebben we afgelopen jaar gezien. De keuzes die bij een implementatie worden gemaakt hebben vaak enorme invloed op de mogelijkheden die een oplossing nu en in de toekomst biedt. Het is belangrijk om tijdens de ontwerpfase goed vast te leggen welke ontwerpkeuzes zijn gemaakt en waarom.

Bij de implementatie zelf is het belangrijk om de consequenties van die keuzes te begrijpen en vast te leggen. Betrek uw eigen beheerder(s) intensief in dit traject. De implementatie biedt een directe gelegenheid voor kennisopbouw bij en kennisoverdracht aan uw medewerkers van IT-beheer. Maak hier dus gebruik van. Zorg dat de betrokken collega’s beschikbaar zijn en hier al de benodigde kennis opdoen.

Tip 2: Kies voor ‘as-a-service’ indien mogelijk

Het is voor sommige organisaties heel valide om IT-oplossingen ‘on-premises’ te hosten en beheren. Als dat niet strikt noodzakelijk is, raad ik u aan om voor een ‘as-a-service’ variant te kiezen. De ontwikkelingen rondom de moderne werkplek gaan razendsnel. Denk alleen al aan de snelheid waarmee nieuwe devices op de markt worden gebracht of updates op besturingssystemen als iOS en Android. Ik heb nagenoeg dagelijks contact met organisaties die tegen problemen aanlopen, simpelweg omdat de ontwikkelingen te snel gaan. De keuzevrijheid die gebruikers wordt geboden binnen de moderne werkplek kan alleen worden gewaarborgd door bij te blijven bij de ontwikkelingen. Een ‘as-a-service’-variant zorgt ervoor dat dit vele malen eenvoudiger wordt gemaakt.

Tip 3: Investeer in kennis

Deze tip klinkt als een open deur. Toch zie ik in de praktijk dat het verkrijgen en/of behouden van de benodigde kennis lastig is voor organisaties. Voor zowel organisaties met een on-premises omgeving als organisaties met bijvoorbeeld een SaaS-omgeving. Kennis is essentieel om de IT-infrastructuur optimaal te benutten.

Er zijn verschillende opties om kennis te borgen. Dit kan met eigen medewerkers, door een partner te zoeken of een combinatie van beiden. Indien er wordt gekozen voor eigen medewerkers is mijn advies om in elk geval te kiezen voor opleidingen waarbij theorie en praktijk nauw op elkaar zijn afgestemd. Bij voorkeur trainingen die specifiek zijn toegespitst op de organisatie. En, niet onbelangrijk, educatie die is afgestemd op het kennisniveau binnen de organisatie.
Let er bij de keus voor een partner op dat een eventueel abonnement flexibel in te zetten is. Kortom, zoek een partner die het duidelijk voor u maakt.

Tot slot

Als dé expert in de moderne werkplek implementeert Fondo bij veel organisaties ideale werkplekoplossingen van VMware en Microsoft. Met bovenstaande tips, maatwerk in oplossingen, beheer en trainingen zorgen we ervoor dat uw medewerkers veilig en gebruiksvriendelijk kunnen werken. Enkele ervaringen van organisaties die deze tips hebben opgevolgd, delen we graag als laatste tip met u:
Ouderenzorg omarmt de moderne werkomgeving'

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op of mail onze experts op [email protected].