Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, kaal, lach, bruine ogen

Ron Huntman

Senior Consultant

Is Exchange 2016 de laatste “On-Premises” Versie?

Deze vraag wordt me toch regelmatig gesteld en er zijn voldoende artikelen geschreven over dit onderwerp.
Als je deze info tracht te achterhalen bij Microsoft krijg je geen duidelijk antwoord.
Dezelfde vraag is ook gesteld toen Exchange 2013 uit kwam en toen was het officiële antwoord van Microsoft dat ze geen plannen hadden om te stoppen met de On-Premises versie. Dat klopte want Exchange 2016 is inmiddels al een tijd beschikbaar en lokaal in het eigen datacenter te installeren.

Maar is Exchange 2016 wel een nieuwe versie?

Als je echt kijkt naar het versienummer dan zie je dat Exchange 2013 versienummer 15.0 heeft. Exchange 2016 heeft versie 15.1. Dit klinkt als een relatief kleine update, maar ik vind van niet. Exchange 2016 heeft zeker wel veel nieuwe features en zelfs de Exchange DataBase (EDB) is opnieuw opgebouwd. De EDB is het kloppend hart van de omgeving. In vorige nieuwe versies gebruikten ze soms nog een EBD gebaseerd op de vorige EDB-architectuur, maar Exchange 2016 profiteert van een totaal nieuwe EDB-versie. Dit resulteert in snellere performance en betere compressie van de mailboxen.
De versienummering zoals hierboven geschreven, zette mij aan het denken. Mijn beeld is dat er geen grote veranderingen meer komen binnen de Exchange versienummering. In plaats daarvan verwacht ik dat Exchange ook mee lift met de gekozen architectuur van Windows 10. De versienummering zal nog minimaal of niet meer gaan stijgen en alle nieuwe features en verbeteringen zullen in de vorm van CU updates uitgebracht worden.

Dus is Exchange 2016 de laatste On-Premises versie? Ja, maar ik verwacht dat ze de komende jaren in de vorm van CU updates deze actueel zullen houden.

Verplicht de Cloud in?

Voor veel bedrijven zal het een opluchting zijn dat ze niet de Cloud in hoeven, daarentegen zie je wel steeds meer bedrijven erheen bewegen. Hoe verhoudt zich dat?
Als je kijkt naar studies van “The Radicati Group” (onderzoek 2015 en voorspelling t/m 2018) dan zie je dat momenteel 27% van de Exchange markt in de Cloud zit.

Microsoft geeft zelf aan dat 35% van de Exchange markt in de Cloud zit. Als je het mij vraagt; zolang de vraag voor een On-Premises versie blijft en het aandeel Cloud niet (ver) boven de helft ligt, zal er altijd wel een On-Premises versie blijven bestaan. Microsoft is immers ook gebaat bij dit soort afnames. Zolang de architectuur van de Cloud en On-Premises versies erg dicht bij elkaar blijft, zal het doorontwikkelen van deze twee oplossingen een niet al te grote uitdaging moeten vormen.

Op dit moment is het technisch nog niet mogelijk om iedere klant in Office 365 te zetten “zonder” een lokale Exchange server (ook wel een hybride oplossing genoemd). Maar als je kijkt hoe snel Microsoft een Cloud marktaandeel van 35% heeft gekregen, kun je wel aannemen dat ze hier flink op door zullen ontwikkelen…

De komende jaren zullen hier wel stappen in gemaakt worden en ik zal ze zeker blijven volgen. Bent u benieuwd of er in uw Exchange organisatie ruimte voor verbetering is? Wilt u naar de Cloud? Hoe denkt u over de toekomst van Exchange, Lync / Skype for Business, etc? Neem gerust contact met mij op, de koffie staat klaar!