Fondo
Zoeken Contact
man, bril, lach, fondo shirt

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Gratis Efteling tickets

De Efteling geeft 5 gratis tickets weg aan 500 gezinnen. Haal je gratis kaartjes bij … Ik heb altijd geleerd, als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat waarschijnlijk ook. Maar toch ziet het berichtje wat ik kreeg via WhatsApp er overtuigend uit. Er staat een logo bij, en de link wijst op het eerste gezicht naar www.efteling.com. Het enige wat mij opvalt eigenlijk is de .com, voor een Nederlands bedrijf zou ik .nl verwachten maar ze ontvangen ook veel buitenlanders dus misschien is het daarom. Voor de hele oplettende lezer, als u naar het screenshot kijkt ziet u dat er onder de t in Efteling een stipje zit. Dit is geen vuiltje op het scherm, maar na goed inspecteren zeker geen echte letter t. Dit symbool: “ ṭ “ zorgt ervoor dat mensen het verschil niet meer zien in internet links, en dus makkelijk in dit soort frauduleuze websites trappen. Helaas, geen gratis Efteling kaartjes, en met een beetje pech een stuk spyware op pc of laptop.

Gratis boodschappen
Dat zou lekker zijn, 250 euro aan boodschappen! Tenminste, als ik de link naar een waardebon van 250 euro voor de Aldi of de Albert Heijn moet geloven die ik via WhatsApp kreeg. Jammer dat waardebonnen zonder de n op het einde wordt geschreven, maar dat kan gebeuren. De website waar naar verwezen wordt is alleen ah-nl.site. Als er iets ongeloofwaardig is dat een bedrijf als Albert Heijn zo’n website zou hebben. Daar trappen al een stuk minder mensen in!

Tikkie
Even snel een rekening delen, even wat overmaken, een Tikkie is tegenwoordig best veel gebruikt. Het is een modern platform waar jongeren gretig gebruik van maken. De website is hip, stijlvol, en ze hebben zelfs op tikkie.me een catchy website met een moderne URL. Helaas brengt dit ook veel fraude met zich mee. Ik krijg (en deel) regelmatig Tikkies uit, dus weet dat deze links altijd van www.tikkie.me afkomstig zijn. In de bijlage zie je een gesprek over een aanschaf op Marktplaats waar iemand stuurt op een betaling van 1 cent via Tikkie. Tenminste zo lijkt het, hier is het geen tikkie.me maar tikkie.online. Hier trappen al veel mensen in, want veel mensen zijn niet zo bekend met Tikkie.

Voor tips om hiermee om te gaan en om te werken aan bewustzijn, kijk op de website van de Fraudehelpdesk. Bent u beniewd hoe u phishing op mobiele apparaten tegen kunt gaan met Lookout, neem dan contact met ons op.