Fondo
Zoeken Contact

Het beheer van water en een digitale werkomgeving

De taak van waterschappen is kort samen te vatten: zorgdragen voor ons water. Niet te veel en niet te weinig én schoon water. Het Waterschap Rijn en IJssel doet dat in de streken Achterhoek en Liemers. Zij leunt daarbij op de diensten van Fondo. Hoe zit dat?

Het gebied van Waterschap Rijn en IJssel strekt zich uit van Winterswijk tot Zutphen en van de Twentse grens tot net boven Arnhem. Rond watergangen en waterkeringen zijn maaiwerkzaamheden nodig. Daarvoor wordt hulp van de app GIS-ratio ingeschakeld.

“Vanuit ons kantoor in Doetinchem plannen we onderhoudswerkzaamheden in”, vertelt ICT-specialist Harmen Stortelder. “Onze mensen die op trekkers in het gebied zitten, zien dat op hun tablet. Zij vinken bijvoorbeeld maai- en snoeiwerk af. Met behulp van locatiebepaling registreert de app de data, zodat precies duidelijk is welk gebied is gedaan en wat nog niet.”

Geografische informatie

De mensen van Waterschap Rijn en IJssel gebruiken exacte geografische informatie voor meerdere doeleinden. “Met de app ‘Collector’ van ESRI ontsluiten we bijvoorbeeld interne data op de landkaart van een mobiel apparaat. Medewerkers in het buitengebied kunnen bijvoorbeeld per adres een puntje aanklikken en zien welke vergunningen er uitstaan.”

Dit gaat met behulp van een ‘Per App VPN-tunnel’, legt Harmen uit. “De VPN is een beveiligde verbinding van een mobiel device naar het WRIJ-netwerk. Die verbinding komt per app tot stand. Pas als een app wordt opgestart, gaat de tunnel open. Zodra de app sluit, gaat de tunnel weer dicht.”

Choose your own device

Dit komt de veiligheid van werken sterk ten goede. Een belangrijke reden waarom Waterschap Rijn en IJssel samenwerkt met Fondo. Die band dateert al van 2014. “Fondo heeft toen Airwatch bij ons geïnstalleerd, voor het beheer van wat wij ‘maaitablets’ noemen”, weet Stortelder.

Het huidige beheer – via Workspace ONE – omvat naast iPhones en iPads ook Android-apparaten. Binnen het waterschap geldt het beleid ‘Choose Your Own Device’. Binnen een selectie kan elke medewerker zelf een gewenst toestel uitkiezen. Zodra dit zakelijk wordt gebruikt, belandt het in Workspace ONE.

Compliant

Op het hoofdkantoor in Doetinchem stelt het team van Harmen de WRIJ-appstore samen. Medewerkers kunnen daaruit door hen gewenste apps downloaden en installeren. “Wij stellen regels op voor de meer dan 600 toestellen die in gebruik zijn, zoals de minimale versie van het besturingssysteem. We willen waarborgen dat alle devices up-to-date zijn. Ben je niet-compliant, dan worden alle zakelijke toepassingen gedeactiveerd.”

Prettig in de omgang

Medewerkers kunnen vanaf hun device intern browsen, met behulp van de VMware Web App. “Met die beveiligde browser kunnen ze bijvoorbeeld het intranet op en hun urenregistratie bijhouden. Bovendien kunnen ze meldingen doen op facilitair of ict-gebied; inclusief een foto van een lamp die stuk is bijvoorbeeld. Sommigen kunnen hiermee ook de lijnverbinding met een gemaal monitoren.”

Voor het optimaliseren van deze digitale werkomgeving wordt het ICT-team van Waterschap Rijn en IJssel dus al jaren bijgestaan door Fondo. “De consultants van Fondo hebben stuk voor stuk een goede expertise en zijn erg prettig in de omgang. Die combinatie maakt het tot een hele fijne samenwerking.”

Joris Adriaanse vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!