Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, lach, blauw pak, stenen muur

Marc van de Logt

Technisch Specialist

Kiest u voor hybride cloud, multi-cloud of voor beide?

 

Het IT-landschap verandert voortdurend. Wat is het gevolg? Een strategie die twee jaar geleden de beste resultaten opleverde, loopt nu alweer achter. Tijd voor een vernieuwde IT-strategie! Heel wat organisaties kiezen nu voor hybride of multi-cloud, of zelfs een combinatie van die twee. Maar wat is nu precies het verschil? 

Twee grote verschillen

De termen ‘hybride cloud’ en ‘multi-cloud’ worden regelmatig door elkaar gebruikt. Dat is niet verwonderlijk. Ze worden vaak, zelfs onopzettelijk, gecombineerd om zo de beste cloudomgeving te garanderen. Toch zijn er twee grote verschillen:

  • Private cloud versus public cloud

Hybride cloudomgevingen combineren een private cloud met een public cloud. Multi-clouds daarentegen omvatten meerdere clouds die meestal gebruikt worden voor verschillende doeleinden.

Sommige organisaties maken al gebruik van multi-cloud zonder dat ze het zelf doorhebben. Denk bijvoorbeeld aan verschillende afdelingen die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen cloud.

  • Fysiek datacenter versus volledig cloud gebaseerd

Bij hybride cloudomgevingen is er naast een cloud component ook een fysiek datacenter. In veel gevallen bevindt die infrastructuur zich on-premises bij de organisatie zelf, maar dit kan even goed als dienst gehuurd worden. Dan bevindt het datacenter zich bijvoorbeeld bij de provider.

In multi-clouds zijn alle gegevens verdeeld over public clouds. Er is geen sprake van een fysiek datacenter waar bepaalde apps, data of workloads draaien.

 

Tip: Of u nu kiest voor hybride of multi-cloud of zelfs een combinatie van beide, het is belangrijk om eerst een stevige managementlaag op te bouwen. Hoe begint u daaraan? Onze experts helpen u graag op weg.

 

Uw cloudomgeving op maat

Ondanks de verschillen zijn hybride en multi-cloud uitstekend te verenigen in één cloudoplossing. De meeste hybride cloudomgevingen zijn bovendien al multi-cloud, wanneer ze een private cloud combineren met niet één, maar meerdere public clouds.

 

Flexibiliteit, schaalbaarheid, betrouwbaarheid

Eén ding is zeker: hybride en/of multi-cloud omgevingen zijn een goede stap vooruit. Ze bieden uw organisatie flexibiliteit, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en meer. Door een cloudomgeving samen te stellen op basis van uw behoeften gaat u bovendien efficiënter te werk. Zo blijft u bij de tijd.

 

Duidelijk met FONDO.

Fondo is als partner van VMware en Microsoft continu op de hoogte van de nieuwste cloudontwikkelingen. Onze professionals bieden uw organisatie alle benodigde expertise voor advies, implementatie en beheerwensen.

Bent u benieuwd hoe uw ideale cloudomgeving eruit kan zien? Neem gerust contact op met Marc, want we denken graag met u mee.

 

Marc van de Logt vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!