Fondo
Zoeken Contact

In ultrakorte tijd thuiswerken mogelijk gemaakt

Ineens was daar corona. Ineens werd thuiswerken de norm. Maar hoe doe je dat goed en veilig met een organisatie die meer dan 4.000 medewerkers telt? Voor die uitdaging stond Lentis. Er kwam hulp van Fondo. “In heel korte tijd is grootschalig thuiswerken mogelijk gemaakt. Super!”

 Lentis biedt geestelijke en forensische gezondheidszorg en ouderenzorg. De organisatie is actief vanuit meer dan vijftig locaties, variërend van verzorgings- en verpleeghuizen tot centra voor therapie, training en begeleiding. Het werkgebied concentreert zich voornamelijk in de drie noordelijke provincies; de oorsprong ligt in het Drentse Zuidlaren. Maar Lentis is tegenwoordig ook te vinden in plaatsen als Apeldoorn, Arnhem en Hilversum.

Versnelde invoering

“We waren net met Fondo gestart aan een traject voor ons Enterprise Mobility Management. En toen kwam de corona-uitbraak”, vertelt Michel Woltjer, IT-infrastructuurarchitect bij Lentis. “Thuiswerken moest versneld mogelijk worden gemaakt, niet alleen met corporate devices maar ook met eigen devices van medewerkers. Dat deel van het traject hebben we versneld naar voren gehaald.”

Opschalen

“Schaalbaarheid was nog wel ons grootste probleem”, vult René Noorman aan, als Servicemanager binnen Lentis eerstverantwoordelijk voor onder meer ict en automatisering. “We hadden extra servercapaciteit nodig om veel meer dan 500 thuiswerkplekken mogelijk te maken. Bovendien is er wereldwijd grote laptop-schaarste. Onze mensen moesten dus ook met hun eigen spullen op een veilige manier kunnen werken in de cloud.”

Fondo dacht de oplossing uit en voerde die in. “Dat is in heel korte tijd gerealiseerd”, vindt Michel Woltjer. “Waar dat normaal zeker drie maanden zou duren, is het nu in drie weken tijd gedaan. En dat ook nog eens in samenwerking met vijf verschillende partijen. Want ook onze firewall- en DataCom-leverancier waren erbij betrokken, en Uniserver voor extra servercapaciteit.”

IT-affiniteit

Zowel de zorgprofessionals van Lentis (psychiaters, psychologen en verpleegkundig specialisten) als de administratieve ondersteuners kunnen op een veilige manier thuiswerken. “Hun eigen pc of laptop geeft toegang tot de VDI-desktopomgeving van Lentis. Ze hebben de beschikking over mail, bestanden en zorgapplicaties. Ze kunnen cliëntendossiers inzien en bewerken en beeldbellen met cliënten.”

Bescherming van klantgegevens is in dit alles prioriteit nummer één. Die veiligheid is niet vanzelfsprekend, benadrukt René Noorman. “Via de Fondo-oplossing controleren we eerst of een device geschikt, up-to-date en voldoende beveiligd is. Op de momenten dat dit niet het geval is, gaat er bij de uitrol soms nog veel tijd zitten in de begeleiding van eindgebruikers. Het zijn tenslotte zorgmedewerkers; die hebben vaak weinig IT-affiniteit.”

Enthousiasme voor samenwerken

De volgende fase is het geschikt maken van tablets en smartphones voor zakelijk gebruik. Medewerkers kunnen desgewenst eigen apparaten gebruiken (bring your own device). Michel Woltjer heeft er veel vertrouwen in. “De Fondo-mensen zijn enorm gedreven professionals. Nog los van de snelheid van werken is vooral hun enthousiasme voor het vak én voor samenwerken ons erg opgevallen. Wij zijn op dit moment supertevreden!”