Fondo
Zoeken Contact

In vier stappen naar Exchange Online

 

Organisaties zetten mail steeds vaker in de cloud neer. Een voorbeeld hiervan is Exchange Online binnen Microsoft 365. Mocht je nog een Exchange-server lokaal hebben draaien, dan is een overstap het overwegen waard. In deze blog zet ik vier stappen uiteen die nodig zijn voor een succesvolle migratie naar Exchange Online.

Voordelen van Exchange Online zijn:

 • De werklast voor beheerdoeleinden vermindert;
 • De security van je mailomgeving verbetert, door middel van Anti-Spam en Anti-Malware bescherming;
 • Uw mail is op elke plek ter wereld benaderbaar;
 • Exchange Online is makkelijk te integreren met uw overige Office 365-producten (Sharepoint, Teams).

Stap 1. Bereid u voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is van belang om een duidelijke inventarisatie te maken van de volgende zaken:

 • Mailboxen (gebruikers en gedeelde mailboxen)
 • Rechten van mailboxen
 • Gebruik van public folders
 • Domeinen
 • Applicaties, die gebruik maken van Exchange voor het verzenden en ontvangen van mail
 • Printers en MFP’s die gebruik maken van mail

Stap 2. Synchronisatie met behulp van AD Connect

Wanneer u deze inventarisatie op orde heeft, is het van belang de gebruikers te synchroniseren met de Office 365-tenant. Indien gebruikers nog niet gesynchroniseerd zijn, kunt u dit bewerkstelligen door gebruik te maken van Azure AD Connect. Dit is een tool voor het synchroniseren van uw on-premise omgeving naar uw Office 365-omgeving.

Tip: zorg ervoor dat de tool alleen gebruikers en groepen synchroniseert die moeten worden gemigreerd, om vervuiling te voorkomen. Nadat dit is uitgevoerd, wordt er een synchronisatie uitgevoerd tussen de AD en Azure AD.

Stap 3. Zet een Hybrid-connectie op tussen Office 365 en je mailserver

Wanneer de inventarisatie en synchronisatie tussen AD en Azure AD foutloos is verlopen, is het zaak om de Exchange-server en uw Office 365-tenant met elkaar te laten communiceren. Dit wordt bereikt door het opzetten van een Hybrid Configuration. Voordat u de configuratie uitvoert, moet u ervoor zorgen dat de volgende punten op orde zijn:

 • De laatste Cumulative Update (CU) moet geïnstalleerd zijn op uw Exchange Server;
 • Poort 25 en 443 moeten openstaan richting uw Exchange Server;
 • Er moet een geldig SSL-certificaat aanwezig zijn op uw Exchange Server;
 • De autodiscover moet werkend zijn op uw Exchange Server;
 • Gebruikers in Office 365 dienen geen mailbox te hebben.

De connectiviteit kunt u controleren via de Remote Connectivity Analyzer. Hierna kan de Hybrid Configuration-wizard worden uitgevoerd.

Tip: na deze configuratie is het belangrijk dat u de mailflow controleert.

Stap 4. Uitvoer van migratie

Als de Hybrid Configuration succesvol is geconfigureerd, kunnen de mailboxen worden overgezet naar Office 365. Afhankelijk van de grootte van de organisatie is het verstandig om de migratie in fases uit te voeren, bijvoorbeeld op afdelingsniveau. Beginnend met een testmigratie, voordat je de daadwerkelijke migratie uitvoert. Hiermee krijg je als organisatie inzichtelijk wat de snelheid van de migratie is en of alle items goed worden gesynchroniseerd.

Het is mogelijk om een initiële migratie uit te voeren die handmatig kan worden voltooid. De items worden hierbij al overgezet, maar de mailbox wordt pas geactiveerd bij het voltooien van de migratie. Dit verlaagt het risico en zorgt voor het sneller voltooien van de uiteindelijke migratie. Houd tijdens de migratie rekening met de volgende zaken:

 • Shared mailbox-accounts moeten ook gesynchroniseerd worden met Office 365;
 • Zorg ervoor dat alle domeinen van de mailadressen kloppen. Wanneer een domein niet in Office 365 staat, zal deze mailbox falen tijdens het migreren;
 • De licenties moeten toegepast worden binnen 30 dagen nadat de migratie is voltooid.

Nadat de migratie is voltooid, is het belangrijk uw mailflow te controleren. Hierbij moet u rekening houden met de verschillende applicaties en apparaten (MFP’s) binnen uw organisatie. Uw DNS-records kunnen vanaf dit moment verwijzen naar Office 365.

Tip: na de migratie is er de keuze om de Exchange-server uit te faseren of deze te behouden voor beheer. Als u voor uitfaseren kiest, zorg er dan voor dat er geen afhankelijkheden meer zijn van deze Exchange-server.

Duidelijk met FONDO.

Fondo is als partner van Microsoft continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Onze collega's bieden organisaties alle benodigde expertise voor implementatie- en beheerwensen. Wilt u meer informatie over het migreren van Exchange naar Office 365?

Jeffrey de Jong vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!