Fondo
Zoeken Contact
Hans Kraaijeveld

Hans Kraaijeveld

End User Computing Architect

De medewerker centraal 

Kennis delen is leuk! 

Als consultant op het gebied van End User Computing heb je kennis over een breed gebied nodig. Het hebben van kennis betekent dat je die ook kunt delen. De meeste IT’ers onder ons zijn echter niet heel sociaal. Sterker nog, ik ken menig (ex)collega die in dat opzicht best wat uitdagingen heeft. Ik dacht van mezelf vroeger dat ik die ook had. Totdat ik erachter kwam dat dit voor het delen van hetgeen je weet niet zo’n probleem hoeft te zijn. De laatste paar jaar sta ik dan ook menigmaal op allerlei podia en geef ik kennissessies en trainingen, zowel bij klanten als intern. Dit in elk geval tot groot genoegen van mezelf, want ik haal er enorm veel voldoening uit.

Superspannend

Dit is echter niet vanzelf gekomen. Een paar jaar geleden was ik op de NLVMUG, nog steeds de grootste VMware Usercon in de wereld, die jaarlijks in Nederland wordt georganiseerd. Hier zat ik in een kennissessie die gehouden werd door een vriend en collega van me. Die zou dat voor de eerste keer gaan doen; superspannend natuurlijk! Hij was echter na 20 minuten praten al door al zijn materiaal heen, terwijl hij 45 minuten de tijd had voor de sessie. Oeps!

Oefenen

We hebben naderhand wat zitten praten over hoe dit kwam. Ik heb hem eerlijke feedback gegeven en wat ideeën aangedragen. Zijn conclusie was dat ik de volgende keer maar samen met hem het podium op moest! Ik wist het toch zo goed? Na wat twijfelen toch maar het besluit genomen om dit te doen, alhoewel ik er heel erg onzeker over was.

We hebben de presentatie in elkaar gezet en we kregen de kans om deze bij onze beide bedrijven te oefenen. Dat was wel nodig. De eerste keer hadden we veel te veel materiaal en waren we na een uur nog lang niet door de content heen! Terug naar de tekentafel. Poging twee ging al vele malen beter en we hadden beiden het idee dat we er wel klaar voor waren. De NLVMUG is een uitstekende plek voor beginnende sprekers om te oefenen. Je hebt via hen toegang tot allerlei mensen en hulpmiddelen om dit te gaan doen, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Vuurdoop

Toen we eenmaal aankwamen bij de ruimte waar we de presentatie moesten doen, was dat extra spannend: er stond namelijk een behoorlijke rij voor de deur! Ik kan me herinneren dat we elkaar aankeken en ons afvroegen wat al die mensen hier deden. Wellicht een wissel in ruimtes? Nee hoor, die stonden daar dus voor ons. Dat was even slikken, een ruimte compleet gevuld met publiek! Wil je zien hoe dat er aan toe is gegaan? Kijk dit YouTube-filmpje maar:


Besef: kennis delen is leuk

Na deze eerste echte kennismaking besefte ik: dit is leuk! Sterker nog, dit is fantastisch om te doen! Ik realiseerde me dat ik best wel een aardig stuk kennis heb opgedaan in de afgelopen jaren en dat deze kennis ook waardevol is voor andere mensen. Ik realiseerde me ineens dat ik dit delen eigenlijk al geruime tijd deed, maar niet echt bewust! Ik had wel vaker bij klanten dingen staan uitleggen, mensen geholpen en proberen kennis over te dragen. Maar dat je dit ook nog kunt doen op een podium, dat was als idee nog niet bij me opgekomen.

Utrecht en Köln

Sindsdien heb ik vaker op een podium mogen staan. Bijvoorbeeld op de Nvidia Global Tech Conference in München, waar ik vertelde over een leuke Proof of Concept met grafische acceleratie en VDI in een ziekenhuis (Klik hier). Maar ook op ons eigen Fondo-event (Klik hier), waar ik samen met Ton Hermes het publiek vertelde wat voor moois er op VMworld 2018 te zien was op het gebied van End User Computing.

De meest recente sessies waren in Utrecht op de NLVMUG en in Köln bij de VCNRW. Samen met Wouter heb ik een aantal van onze favoriete tools voor VDI mogen laten zien. Van de NLVMUG (Klik hier) is helaas nog geen filmpje beschikbaar. Meer informatie over de VCNRW (Virtualisation Community NordRhein Westfalen) is te vinden op https://vcnrw.de/

Nieuwsbrief en social media

Het presenteren geeft me een heleboel positieve energie. De interactie met mensen, het laten zien van en uitleg geven over allerlei interessante zaken, meestal voor een publiek wat echt interesse heeft in wat je vertelt: ik kan me in mijn werk weinig mooiers bedenken! Mocht je me een keer willen zien of meer willen lezen? Houd dan onze nieuwsbrief, blog en social media in de gaten, dan ga je me vanzelf een keertje zien, horen of lezen.