Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, kaal, lach, bruine ogen

Ron Huntman

Senior Consultant

Microsoft Ignite 2021: roadmap Microsoft Teams

Microsoft Ignite is de jaarlijkse conferentie waarin Microsoft IT-professionals bijpraat over de laatste ontwikkelingen. De editie 2021 vond, net als een jaar eerder, volledig digitaal plaats. In deze blog  vat ik voor jou de leukste en meest interessante vernieuwingen binnen MS Teams samen.

 

Gepersonaliseerde avatars

Het kan erg vermoeiend zijn om, tijdens de vele online meetings elke dag, continu je camera aan te hebben staan. Vanuit die gedachte komt er binnenkort een nieuwe optie beschikbaar binnen MS Teams. Het betreft avatars: een digitale vertaling van jezelf.
De avatar-optie verschijnt als eerste binnen de ‘Immersive space’. Dit is een virtuele omgeving waarin meerdere personen zich kunnen bevinden en samenwerken in kleinere groepjes of met z’n allen. Daarover meer bij het onderwerp ‘Mesh’.

Mesh voor Microsoft Teams

Mesh voor Microsoft Teams introduceert een nieuwe generatie 2D- en 3D-vergaderervaringen. Het gaat om een omgeving waarin gepersonaliseerde avatars en meeslepende ruimtes de kloof tussen fysieke en digitale werelden moet overbruggen. Met een gepersonaliseerde avatar kun je aanwezig zijn in vergaderingen zonder dat je camera aan staat. Gebruikers kunnen gesprekken interactief maken en zich uiten met behulp van live reacties via de avatars.

Organisaties kunnen virtuele ruimtes gebruiken die lijken op fysieke ruimtes. Denk aan vergaderruimten, ontwerpcentra en netwerklounges. Dit moet samenwerken en creativiteit extra aanwakkeren. Je collega’s kunnen onbeperkt gebruikmaken van hun bestaande documenten, presentaties en inhoud van Microsoft 365. Ze kunnen deze inhoud ruimtelijk delen en ermee samenwerken.

Ervaringen met Mesh in Teams bieden medewerkers meer flexibiliteit en keuze in hoe ze verbinding maken, creëren en samenwerken. Deze ervaringen zullen in de eerste helft van 2022 in preview beschikbaar zijn als onderdeel van Teams op pc, mobiel en via mixed reality-headsets.

 

MS Teams Connect - kanalen delen met externen

MS Teams Connect is in de Microsoft user-form toch wel een van de meest gewilde opties. Een optie ook die lang in de wachtkamer heeft gestaan. Het maakt het mogelijk om kanalen met externe mensen te delen binnen een MS Teams-site. Voorheen was dit alleen mogelijk door externe mensen ook toegang te geven tot de bovenliggende MS Teams-site. Vanaf Q1 2022 verwachten we deze functionaliteit binnen onze MS Teams-omgeving.

 

MS Teams telefoon en contactcentrum

Teams Phone is een krachtige, end-to-end-oproepoplossing. Enkele van de nieuwe mogelijkheden licht ik hieronder toe. Het varieert van eenvoudige één-op-één-oproepen tot bedrijfskritieke scenario’s, zoals contactcenteractiviteiten.

  • Dynamics 365 Customer Service wordt uitgebreid naar een alles-in-één digitaal contactcenter dat gebruikmaakt van Microsoft Teams. Dit brengt traditionele mogelijkheden van contactcenters, uniforme communicatie en klantenservice samen in een geïntegreerde SaaS-oplossing. Agenten, klanten en materiedeskundigen kunnen binnenkort verbinding maken per chat, spraak en video voor een echt multimodale ervaring.
  • Beheerders kunnen straks een bandbreedte-beheerbeleid instellen om videogesprekken uit te schakelen wanneer gebruikers in gebieden werken met beperkte bandbreedte. Dit beschermt de betrouwbaarheid van de verbinding, gebaseerd op waar de gebruikers zich bevinden. Zodra gebruikers terugkeren naar een locatie met een betere bandbreedte, worden hun videogesprekken automatisch hersteld.
  • SIP Gateway wordt deze maand algemeen beschikbaar voor compatibele SIP-telefoonmodellen. Hierdoor worden de belangrijkste Teams-belfunctionaliteiten mogelijk op oudere telefoons van Cisco, Poly, Yealink en AudioCodes. Mogelijkheden zijn onder meer inkomende en uitgaande gesprekken, doorverbinden, audioconferentie, inbellen bij vergaderingen, een niet storen-functie en voicemail met indicatoren voor wachtende berichten.

 

Security and compliance in Teams

Microsoft Teams blijft nieuwe beveiligings- en compliance-mogelijkheden op ondernemingsniveau leveren. IT- en beveiligingsprofessionals kunnen daarmee de levenscyclus van inhoud in Teams eenvoudiger beheren. Enkele voorbeelden zie je hier beneden en zijn beschikbaar tussen nu en het einde van het jaar:

  • Maak en implementeer ‘Retention en Deletion Policies’ voor privé kanaalberichten van Teams.
  • Automatisch labelen gaat met de versie 2.0 een stap verder. Beheerders kunnen alle OneDrive- of SharePoint-sites in hun Microsoft 365-tenant selecteren en er ‘sensitivity labels’ op toepassen. Automatische labelen helpt beheerders bij het detecteren van gevoelige documenten in Teams, SharePoint en OneDrive.
  • Pas automatisch een ‘retention label’ toe op een document op basis van het ‘sensitivity label’.
  • Microsoft Graph Export API

 

Nieuwe vergaderopties binnen MS Teams

Vanuit het planningsformulier kunnen vooraf rollen worden toegewezen aan deelnemers aan een vergadering. Deelnemers zijn hierdoor beter voorbereid en de verwachtingen vooraf zijn duidelijker. Ook kun je ervoor zorgen dat alle stemmen worden gehoord door de volgorde van opgestoken handen in een vergadering te zien. Door meldingen te dempen en je eigen videofuncties vast te zetten of te verbergen, kan Teams helpen om je te concentreren op je doelen.

Aangezien het gebruik van mobiele apparaten steeds vaker voorkomt in vergaderingen, probeert Teams iedereen op een gelijk speelveld te laten deelnemen. Microsoft vernieuwt het overloopmenu om prioriteit te geven aan belangrijke acties, zoals het bekijken van chat.
Teams voegt ook een notificatielade toe voor systeemberichten tijdens vergaderingen, zodat gebruikers een voorbeeld van alle meldingen kunnen bekijken, samenvouwen en wissen met één tik.

 

Verbeteringen aan Microsoft Teams Rooms en Devices

Wanneer je deelneemt aan vergaderingen vanuit een persoonlijk account, worden videobeeld en alles wat je doet om deel te nemen aan de vergadering aan jou toegeschreven. Maar als je aan een vergadering deelneemt vanuit een gedeelde ruimte die een gedeeld account gebruikt, zoals een vergaderruimte, kan het een uitdaging zijn om individuele aanwezigheid in de vergadering vast te stellen. Met behulp van begeleidende apparaten kunnen mensen in de ruimte hun eigen account gebruiken om deel te nemen aan de vergadering via chat, live reacties en hand opsteken.

 

Wanneer je jouw persoonlijke apparaat meeneemt naar een Teams-ruimte, wordt je spoedig gevraagd om deel te nemen aan de vergadering in de begeleidende modus. Daarbij is je video automatisch ingeschakeld en je audio uitgeschakeld, zodat je duidelijk zichtbaar bent voor deelnemers op afstand. Ondertussen, voor degenen die persoonlijk deelnemen vanaf een begeleidend apparaat, wordt hun video verborgen voor de weergave van de kamer, evenals de lay-out voor andere persoonlijke deelnemers, om afleiding te voorkomen. Dit maakt ook ruimte vrij op het scherm, zodat extra deelnemers op afstand duidelijk te zien zijn.

Om vergaderruimten maximaal te kunnen gebruiken, maakt Teams het mogelijk om in te checken bij een ruimte vanuit een Teams-paneel. Gebruikers kunnen inchecken in de kamer door op de knop op het paneel te tikken. Ze kunnen dit ook overlaten aan kamerbezettingssensoren, die binnenkort kunnen worden geïntegreerd met Teams-panelen.
Als niemand incheckt in de kamer, wordt deze teruggegeven aan de kamerinventaris, zodat anderen deze kunnen reserveren en gebruiken. De check-in-knop kan ook worden gebruikt om een melding naar de voorkant van het kamerdisplay te sturen.

 

Duidelijk met Fondo

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via [email protected] of klik hier en vul het formulier in.