Fondo
Zoeken Contact
man, bril, lach, fondo shirt

Joris Adriaanse

Business Development Manager

Mijn maand met Samsung DEX

Veel mensen zijn gewend dat ik een iPhone heb, vanaf de iPhone 3GS tot en met de 8 heb ik ze zo goed als allemaal wel gehad. Mijn ervaringen en de stabiliteit heeft er ook toe geleid dat dit is overgeslagen op mijn vrouw, ouders en delen van de schoonfamilie. Alleen mijn schoonvader blijft vasthouden aan zijn Samsung, ach ja, ieder zijn keuze.

Als mobility consultant ben ik dagelijks in gesprek met mensen over het nieuwe werken, en dat dit overal kan en op ieder device. Maar toch ontkom ik er zelf niet aan om meerdere apparaten te gebruiken. Microsoft heeft met “Continuum” wel eens een leuke poging gedaan om van een telefoon een pc te maken. Dit was een high-end Windows Phone die aan muis, toetsenbord en scherm kon worden gehangen als pc vervanger. Helaas is dit nooit goed van de grond gekomen, mede door de verkondiging dat het volwaardig Windows 10 zou zijn. Ondertussen is de ontwikkeling op Windows Phone in het geheel ook gestaakt, en dat project leeft ook niet meer.

Samsung heeft daar nog wel een oplossing voor; DEX. DEX staat voor Desktop Experience en heeft als slogan ”Turn your phone into a PC-like experience.” Vrij vertaald, een PC-achtige ervaring. Door gebruik te maken van één van de toestellen uit laatste reeks (S8, Note8 of S9) samen met een klein docking station kan je een PC ervaring krijgen. Ook vanuit VMware kwamen berichten dat dit platform volledig ondersteund zou zijn voor Workspace ONE. Met andere woorden; AirWatch, Identity Manager en Horizon software draait hier zonder problemen op. Ook Microsoft heeft hun Office applicaties volledig ondersteund hiervoor. Dat klinkt als iets voor mij! Vanuit Fondo werken wij volledig uit de cloud; Workspace ONE, Office365 en nog een paar saas diensten. Dat moest ik proberen!

Cold turkey

Goed, daad bij het woord voegen, maar dan echt om ook. De iPhone ging uit, en mij SIM heb ik overgezet in een Samsung S8. Tot mijn beschikking heb ik twee DEX docking stations, één voor in de tas zodat ik deze kan gebruiken bij demo’s of op kantoor en één voor thuis. Ook had ik een klein bluetooth toetsenbordje, omdat ik niet overal een muis- en toetsenbord mee wil slepen. Een ander besturingssysteem is altijd even wennen, en dit is wel heel anders. Maarja, als mijn schoonvader met een Samsung kan werken moet ik het toch ook kunnen. Na een eenvoudige Knox Enrollment in onze Workspace ONE omgeving had ik de belangrijkste spullen wel in orde; accounts, apps, bellen, mailen, etc. Vervolgens heb ik mijn laptop uitgezet, en in de tas gedaan om te kijken of ik echt volledig kan werken met een DEX opstelling.

Als het toestel in het dock zit, switcht deze om naar een andere schil. Deze desktop experience is zeker erg netjes, en zit helder in elkaar. De Office applicaties werken erg goed, PowerPoint presentaties zijn zonder problemen te geven (en mijn klikker werkt ook via USB erop). Integratie met SharePoint, OneDrive en dergelijke zit goed in de applicaties, dus je kan er heel vlot mee aan de slag. Met Office is de beperking waar ik tegenaan liep in Excel, deze kan niet met macro’s omgaan. Het Excel werk moet dus relatief simpel blijven, of gedaan worden via Excel Online of een gevirtualiseerde applicatie.

Zo goed als alle websites werken in de browser, ook hierin zijn bv de apps van Chrome beschikbaar. Een veelgebruikte pagina bij mij zijn toch diverse AirWatch omgevingen. Als je naar de normale URL van zo’n omgeving gaat, detecteert hij een mobiel besturingssysteem en leid je om naar een inschrijfpagina om je toestel te gaan beheren. Door simpelweg /AirWatch achter de console-URL te plaatsen wordt dit voorkomen, daar wen je snel aan.

Ik heb in afgelopen maand diverse presentaties gegeven bij klanten, waar ik de DEX aansloot i.p.v. mijn laptop. Dit levert een leuk effect op bij klanten, want dit is echt mobiel werken! Vooral bij sessies waar ik spreek waar mijn presentatie al aan staat, zien klanten pas na de presentatie eigenlijk dat ik geen laptop bij mij heb, maar mijn telefoon uit het dock haal.

Conclusie

Al met al heb ik er een maand goed mee gewerkt, en alleen mijn laptop gepakt als het nodig is. Het zou voor mij een prima thuiswerkoplossing zijn, en voor mijn kantoor gerelateerde werkzaamheden is het zeker voldoende. De punten waar ik tegen aan ben gelopen;

  • Met het dock wat ik heb (model van vorig jaar) kan ik geen oortjes of bekabelde headset gebruiken. Als je gebeld wordt, moet dat altijd op de speaker of moet je de telefoon uit het dock halen. Dit is niet erg, maar als je gebeld wordt en je wilt tijdens dat gesprek op groot scherm in je agenda kijken wordt dat weer rommelig. In de nieuwe versie van het dock kan dit wel, daarbij is het een liggend model geworden.
  • Ik werk vaak met twee schermen (demo’s, presentaties, remote installaties, etc), hoewel de DEX tot 4K schermen ondersteund is dit even wennen.

Advies

Het is een mooi en slim systeem waarbij iedereen van zijn telefoon een werkplek kan maken zonder grote investeringen en aanpassingen. Als je bijvoorbeeld veel onderweg bent en af en toe de behoefte hebt aan een scherm met muis en toetsenbord werkt dit erg goed. Ik ga dit zeker gebruiken om mijn presentaties te geven en zal mijn laptop minder vaak nodig hebben.