Fondo
Zoeken Contact
man, bril, lach, fondo shirt

Joris Adriaanse

Business Development Manager

De medewerker centraal 

Mobility in de zorg

Voor iedereen was de overstap van pen en papier naar een digitaal systeem een logische stap. Het rondlopen met een notitieblok of multomap vol handgeschreven aantekeningen geeft teveel vertraging in een systeem en geeft kans op menselijke fouten. Door de komst van de COW (Computer on Wheels) werd dat al beter. Door het invoeren (of scannen) van gegevens werden deze met minder fouten vrijwel direct verwerkt in bijvoorbeeld het digitale patiëntendossier. Een Computer on Wheels is vaak niets meer dan een PC of laptop op een karretje, meegesleurd door de betreffende verpleegkundige. Naast de hoge aanschafkosten is het wel een mobiele oplossing maar niet echt flexibel.
Met de focus op mobility kunnen we deze ervaring prettiger, goedkoper en veiliger maken. En voor wie kunnen we dat? Voor iedereen!

Artsen en medewerkers

Het klinkt als toekomstmuziek; vanaf iedere locatie, vanaf ieder device, veilige toegang tot applicaties die nodig zijn om zorg te verlenen. Dit scenario is geen toekomstmuziek, maar volledig realiseerbaar met de VMware Digital Clinical Workspace. Dit is onder andere geïmplementeerd door het Universitair Medisch Centrum van Basel. Door het combineren van technieken van Airwatch, Identity Manager en Horizon zijn deze scenario’s volledig naar wens in te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de arts die thuis bij het ontbijt alvast de eerste patiënt door kan nemen. Vervolgens kan hij/zij op het werk direct aan de slag, en heeft op ieder device toegang tot zijn bestanden en applicaties. Dit allemaal conform de regels omtrent informatieveiligheid, en bijvoorbeeld NEN7510. Ook voor wereldwijde organisaties zoals het Rode Kruis is dit een goede oplossing gebleken.

Patiënten

Voor de patiënt zijn er mogelijkheden te over. Zoals al toegepast wordt in het Westfriesgasthuis bijvoorbeeld; daar kunnen de patiënten via de iPad tv kijken, videobellen met het thuisfront, informatie opvragen over hun behandeling, maar ook spelletjes spelen. Door de bed side tv’s te vervangen door iPads is deze dienstverlening flexibeler geworden en goedkoper. Als een patiënt ontslagen wordt, wordt de iPad gewist en is deze weer beschikbaar voor de volgende patiënt.
Als de patiënt naar huis gaat, kan hij een iPad meekrijgen vanaf het ziekenhuis, samen met bijvoorbeeld een digitale bloeddrukmeter. In plaats van dat de patiënt op diverse momenten langs dient te komen, of afhankelijk is van thuiszorg om dit te doen, kan hij/zij zelf de digitale bloeddrukmeter gebruiken. Deze staat in verbinding met de iPad, en deze weer op een veilige manier met het elektronisch patiëntendossier. Hierdoor hoeft de patiënt niet meer op gezette tijden langs te komen voor controle, maar zal er een seintje gegeven worden vanuit het patiëntendossier als er een waarde wordt gemeten die buiten de gewenste waarde komt. Hierdoor kunnen meer patiënten behandeld worden in dezelfde tijd.

Systeembeheerder en Information Security

Ook de ondersteunende diensten rondom IT worden ontlast door een managed mobility oplossing. Door programma’s te gebruiken zoals Apple DEP en VPP hoeft de IT afdeling niets meer te doen bij het uitleveren van een mobile device. Door automatische koppelingen met AirWatch, afgedwongen beleid en vooraf aangeschafte apps hoeft de gebruiker niets meer te doen dan het device aan te zetten, zijn gebruikersnaam en wachtwoord van het bedrijf in te voeren en klaar.
Zaken zoals het op afstand kunnen wissen van gegevens op mobiele apparaten bij verlies, end-to-end encryptie in een volledig traceerbare informatieketen zijn zaken die standaard ingeregeld zijn binnen de Workspace ONE oplossing van VMware.

De toekomst: Virtual Reality

Maar als we alles al overal kunnen? Waar gaan we dan naar toe? Via AirWatch en Workspace ONE kunnen we ook content beheren voor Augmented en Virtual Reality. Denk hierbij aan oplossingen als Google Glass of de Microsoft Hololens. Verpleegkundigen en ondersteunend personeel zouden via een Google Glass bijvoorbeeld informatie kunnen zien over de gegevens van de patiënt, denk hierbij aan patiëntinformatie of dieetwensen. Door nieuwe apps te ontwikkelen waar bijvoorbeeld het resultaat van een MRI scan weergegeven wordt in een app op de Hololens. Dit zou betekenen dat artsen in near real-time het lichaam van de patiënt kunnen bekijken in 3D. Voor studiedoeleinden zijn hier al diverse mogelijkheden in met de HoloLens. Ook Philips heeft een virtuele ervaring om toekomstige patiënten voor te bereiden op bijvoorbeeld een MRI.
Deze virtual reality toekomst en innovaties komen samen op VMworld. Daar ligt voor ons ook de uitgelezen kans om ons te verdiepen in de nieuwste mogelijkheden en te sparren met de pioniers van de digitale werkplek!

 

Wilt u weten wat er nog meer mogelijk is?

Joris Adriaanse vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!