Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, kaal, lach, bruine ogen

Ron Huntman

Senior Consultant

De medewerker centraal 

Nieuws vanuit Microsoft Ignite 2019

Naast het grote VMware-congres in Barcelona vond er begin deze maand in Florida een ander groot software-event plaats. In Orlando kwamen liefst 25.000 mensen bij elkaar voor Microsoft Ignite 2019. Twee van hen waren, namens Fondo, Ron Huntman en Otto van den Brandt.

Microsoft Ignite is een vijfdaags evenement, waar mensen van over de hele wereld zich laten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen bij Microsoft. Ron Huntman vloog al op de zondag naar Orlando, om het zogeheten pre-event mee te maken. “Die dag waren er al enkele sessies die voor mij en Fondo interessant waren, vandaar.”

Voor Otto was het de eerste kennismaking met Orlando, Ron had Florida al eens bezocht. “Maar zo’n trip blijft natuurlijk leuk.” Het Fondo-duo had alleen wat last van keuzestress. Immers, tijdens Microsoft Ignite worden er meer dan 1.000 (!) sessies aangeboden. “Wij hebben eruit gepikt wat ons het meest interessant leek. Ik heb me vooral geconcentreerd op het security-gedeelte van Microsoft 365 en het gehele Office 365-platform. Otto’s aandacht ging meer uit naar het Azure-platform en Windows Server-sessies.”

Waar gaat Microsoft heen?

“We hebben het evenement bezocht om van dichtbij te zien waar Microsoft heen gaat”, vertelt Ron. “Met welke vernieuwingen komt Microsoft? Die informatie kunnen wij weer gebruiken op het moment dat we een migratie begeleiden naar Microsoft 365 bijvoorbeeld, of als we een integratie verzorgen van Microsoft Teams, of een omzetting van Skype for business naar Teams, enzovoorts.”

De duur van een sessie varieert: er zijn presentaties die slechts 20 minuten duren, maar ook sessies van anderhalf uur. “Sommige sessies hebben we samen bijgewoond. Je zoekt elkaar tussentijds of aan het einde van de dag ook regelmatig weer even op. En je praat veel met andere collega’s natuurlijk.”

Microsoft Teams

Veiligheid was een belangrijk onderwerp op Microsoft Ignite. Opvallend veel aandacht ging daarnaast uit naar Microsoft Teams. Meer dan 40 sessies waren aan deze applicatie besteed. Ron vertelt over enkele nieuwe ontwikkelingen:

  • Integrating Whiteboard with Teams

Met een druk op de knop krijgt iedereen die in een Teams-meeting zit een whiteboard te zien, waaraan iedereen kan deelnemen. Een digitaal whiteboard kan worden gekoppeld aan Teams, waardoor die te zien is voor iedereen, in dezelfde ruimte of remote. Zelfs een traditioneel whiteboard kan koppelen. Teams projecteert dan de geschreven tekst/plaatjes, zodat je remote alles kunt zien, zelfs als de persoon nog voor de whiteboard staat. Een relatief simpele camera is uiteraard noodzakelijk.

  • Teams enhancements in Microsoft Teams Rooms

Vanaf volgend jaar is het mogelijk om via Microsoft Teams Rooms (MTR) een meeting te delen met Cisco WebEx en Zoom Meetings.

  • Auto sign-in Teams Rooms

Op het moment dat je met je device een ruimte binnentreedt die geconfigureerd is als een Teams Room, zal deze ruimte je herkennen en je automatisch toevoegen in de meeting.

  • Blur opties in Teams

Het is nu al mogelijk om je achtergrond onscherp te maken als je in een meeting zit, bijvoorbeeld als je vanuit huis werkt. Nu kun je ook een andere achtergrond selecteren, zoals een vergaderruimte of je eigen plaatjes. Denk daarbij aan het logo van je bedrijf.

Mailen onder een alias

Op het gebied van e-mail heeft Office 365 enkele noemenswaardige verbeteringen. Eén ervan is Message Recall: een sterke vereenvoudiging in het terughalen van een reeds verstuurd bericht. Een andere betreft Proxy Address Sending. Een coole en handige feature, vindt Ron. “Hier is al lange tijd vraag naar. Je kunt nu vanuit je reguliere mailbox onder een alias mail versturen. Met een e-mailalias kun je een extra e-mailadres toevoegen zonder een nieuw account aan te hoeven maken.”

Andere nieuwtjes die Ron en Otto zoal opdeden in Orlando zijn:

  • Windows Admin Center

Je kunt zogeheten ‘onprem-servers’ straks beveiligen met de Azure Security Center.

  • Microsoft Power Automate

Microsoft Flow heet voortaan Microsoft Power Automate.

  • Exchange Online PowerShell CMDLets

Microsoft heeft een set CMDLets gemaakt op de REST API’s, wat voor een behoorlijke snelheidsverbetering zorgt. De betrouwbaarheid van het uitvoeren van deze CMDLets is eveneens toegenomen. Deze set zal de komende periode alleen maar groeien.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.