Fondo
Zoeken Contact
Hans Kraaijeveld

Hans Kraaijeveld

End User Computing Architect

Op elk apparaat veilig thuiswerken

 

De entree van het coronavirus heeft ons in een bijzondere wereld gebracht. Niet eerder werd van zo veel mensen gevraagd om thuis te werken. Dat moet veilig kunnen gebeuren, met een goede gebruikerservaring en liefst op elk willekeurig apparaat. Zijn die zaken met elkaar te rijmen? Ja, met de thuiswerkkit van IGEL.

Thuiswerken voor zover dat kan. In bedrijfstakken met digitale werkplekken is dat makkelijker te realiseren dan voor andere beroepen. Maar hoe verbind je de digitale werkplek thuis met het bedrijfsnetwerk? Hoe krijgen werknemers veilig toegang tot de bedrijfsapplicaties en –gegevens? Kan dat in een stabiele en goed werkende omgeving, die eenvoudig te combineren is met tools om op afstand met collega’s te communiceren? En hoe kun je dat centraal beheren?

Varianten

De thuiswerkwerk kan natuurlijk een privé computer zijn, die je verbindt met het bedrijfsnetwerk. Deze verbinding kan tot stand komen met een zogeheten Virtual Private Network (VPN). Of door het benaderen van gedeelde resources, zoals bijvoorbeeld via Office 365 of de Google-suite.

Er zijn ook bedrijven die de digitale werkplekken hebben gecentraliseerd. Daardoor zijn er geen vaste computers meer nodig op de werkplek. De desktop, programma’s en bestanden zijn vanuit een datacenter beschikbaar. Je maakt verbinding op afstand met deze werkplek. Deze centralisatie biedt mogelijkheden met betrekking tot veiligheid en snelheid. De data verlaten het centrale datacenter niet en je remote desktop en programma’s staan in feite vlakbij je bestanden. Potentieel lekker snel dus!

Vaak kun je nog op een andere manier verbinden met deze gecentraliseerde werkplek. Geen grote computer meer op het bureau, maar een heel klein doosje: een thin of zero client, zoals ze die noemen. Die zie je vaak op bureaus staan of liggen. Soms zitten ze zelfs verstopt, bijvoorbeeld achterop een monitor. Gemakkelijk in beheer, energiezuinig en stil!

Maar nu zit je thuis... Hoe maak je dan verbinding met die remote desktop? Moet er dan software worden geïnstalleerd op de thuiscomputer? Hoe zit dat met al die instellingen? Er zijn legio oplossingen voor beschikbaar. Echter, ze zijn afhankelijk van allerlei software-inrichting op de computer die je wilt gebruiken.

Op elk onbeheerd, onveilig apparaat

IGEL biedt een extra optie: een IGEL UD Pocket. Daarmee is we van bijna iedere thuiscomputer een zogeheten thin client te maken. Deze UD Pocket is in feite een USB-stickje, waar een compleet operating systeem op staat.

De UD Pocket kan, voordat deze naar medewerkers wordt verzonden, vooraf worden geconfigureerd. Hierdoor is directe toegang tot VDI- of DaaS cloud-werkruimten mogelijk. Elk onbeheerd, onveilig apparaat kan een veilige, beheerde werkruimte worden. Er is namelijk geen enkele koppeling tussen de UD Pocket en de inhoud van je eigen computer. Het IGEL OS ziet dit niet en jouw eigen Windows-, MAC- of Linux-operating systeem ziet het IGEL OS niet!

Als de computer wordt opgestart met de UD Pocket, wordt er een compleet losstaande omgeving gepresenteerd voor de gebruiker. Deze bestaat uit het IGEL OS, die je in staat stelt verbinding te maken met een cloudoplossing. Dit kan VMware Horizon zijn, maar ook Windows Virtual Desktop, Citrix of Amazon Workspaces en nog vele anderen.

Het beheer van het apparaatje kan op afstand, zodra hij is opgestart. Je hoeft hier als gebruiker niets voor in te stellen. Dit is al voor je gedaan of kan op afstand gebeuren, iets wat in deze tijden voor beheerders wel erg handig is. Beheerders kunnen op deze manier gebruikers ook gemakkelijk op afstand helpen door bijvoorbeeld mee te kijken.

Beheerders kunnen duizenden IGEL-eindpunten tegelijkertijd beheren en configureren vanuit één centraal platform. Dit bespaart kosten voor het beheer van endpoints.

Thuiswerkkit

Alles wat nodig is om IGEL OS te implementeren, te beheren en te beveiligen voor duizenden gebruikers, ongeacht waar ze werken, heeft IGEL gebundeld in de Work From Home Kit; daar is nu een mooie aanbieding voor. De WFH-kit bestaat uit een aantal onderdelen.

Voor gebruikers:

  • IGEL UD Pocket
  • IGEL Operating Systeem

Voor beheerders:

  • IGEL Universal Management Suite
  • Bijbehorende licenties: het Enterprise Management Pack met daarin de IGEL Cloud Gateway
  • Beheerscontract: 12 maanden Maintenance

Je hoeft als gebruiker niet te wachten op het beschikbaar zijn van de beheerderssuite en -inrichting. Want voor ieder IGEL-apparaat is er standaard een 30-dagen starterslicentie. Je zult dan zelf wat zaken moeten instellen, maar dit is met wat simpele instellingen zo gebeurd. Als alles eenmaal is ingericht, kunnen de beheerders het overnemen, de juiste licentie toepassen en het IGEL-apparaat verder gaan beheren.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op. Fondo helpt je graag verder!