Fondo
Zoeken Contact

Rekenkracht inzetten voor de zorg met Folding@Home

Op dit moment  zijn er veel mensen hard aan het werk in de zorg-, logistiek- en in de levensmiddelensector. Over de eerst genoemde sector wil ik middels dit blog licht laten schijnen op een prachtig initiatief. Het gaat over een techniek die al lange tijd bestaat, maar die door de huidige situatie des te actueler is geworden: Folding@Home.

In de medische wereld is het gebruik van krachtige computers cruciaal in het onderzoek naar bijvoorbeeld cellen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van simulaties. Het simuleren van zo’n cel kost erg veel rekenkracht. Om een voorbeeld te geven: duizend krachtige servers zouden bij lange na niet voldoende zijn om in afzienbare tijd een bruikbaar model te generen.

Folding@Home is een initiatief van een medische universiteit in Amerika. Het principe is vergelijkbaar met crowdsourcing, waarbij een heel groot publiek om een kleine inspanning wordt gevraagd en zo toch een groot effect wordt gecreëerd. Het principe van Folding@Home is dat mensen hun computer gedeeltelijk beschikbaar stellen aan de medische wereld wanneer zij deze zelf niet gebruiken. Daarmee wordt een wereldwijd netwerk gevormd van allerlei privé-computers waar een stukje software op draait. De totale rekenkracht van dat netwerk is gigantisch.

Bekende ziektes/virussen waar Folding@Home al voor werd ingezet, zijn kanker en Ebola. Door de komst van het nieuwe coronavirus is de aandacht voor Folding@Home nog eens sterk vergroot. Zo heeft ook VMware een software-appliance beschikbaar gesteld welke door bedrijven kan worden uitgerold via vSphere. Verschillende bedrijven hebben er al voor gekozen dit in hun datacenter te installeren. Hiermee doneren zij rekenkracht aan de medische wereld. Inmiddels is het Folding@Home netwerk met 470 petaflops krachtiger geworden dan de krachtigste supercomputer.

Op dit moment is er al verassend veel voortgang geboekt. Zo werd op Twitter door de initiatiefnemer van het Folding@Home project een video gedeeld met de simulatie van een van de cellen van het coronavirus.

Heeft u in uw datacenter rekenkracht over die ingezet kan worden om mee te draaien in het Folding@Home project? Of wilt u uw computer thuis bijvoorbeeld ’s nachts inzetten? Kijk hier om de software te downloaden voor uw platform. Wanneer u gebruik maakt van vSphere, dan kunt u hier de appliance downloaden.