Fondo
Zoeken Contact

De medewerker centraal 

Rugged devices beheren met AirWatch

Iedereen kent het wel, je handtekening zetten op de scanner van de medewerker/bezorger.

Als we het over Enterprise Mobility Management hebben dan bedoelen we vaak de smartphones, tablets, phablets, en notebooks. Vooral devices waar de eindgebruiker centraal staat en waarbij we AirWatch gebruiken om het diezelfde eindgebruiker zo simpel mogelijk te maken tijdens het gebruik van het device.

Smart device / Single Purpose Device

Okay, we weten dus dat we met AirWatch de eindgebruiker goed kunnen ondersteunen door smart devices in te zetten die het mogelijk maken om tijdens de dagelijkse werkzaamheden tijd te besparen, efficiënter te werken en natuurlijk: veiliger te werken. Maar wat als ik zeg dat deze smart devices worden overschaduwd door een nog veel grotere groep: Single Purpose Devices. Een Single Purpose Device is een device dat ingezet wordt voor een specifiek doel zoals een kassa, pinapparaat, kiosk of scanner. Inderdaad! Zodra je bij de lokale supermarkt je boodschappen zelf scant, dan hebben we het over Single Purpose Devices.

Grote kans dat je wel eens een product online hebt besteld en deze werd dan ook thuisbezorgd door een koerier. Deze bedrijven gebruiken ook scanners met een Single Purpose. Voor je handtekening bijvoorbeeld! o.a. AirWatch noemt deze devices Rugged. Fabrikanten van Rugged devices zijn o.a. Honeywell, Zebra en Panasonic.

Single Purpose Device = Rugged device

In tegenstelling tot de smart devices die vaak op de eindgebruiker georiënteerd zijn, is een Rugged device dat niet. Het beheer van het apparaat is er op gericht om het werkend te maken en te houden. De fabrikanten maken dat mogelijk door specifieke “services” te installeren op het apparaat.
De eindgebruiker dient het te allen tijde te kunnen gebruiken en dat maakt het apparaat kritisch aan het bedrijfsproces.
Zo kunnen we een aantal uitgangspunten stellen bij een Rugged device:
• Het apparaat heeft een specifiek doel of functie
• Het apparaat dient zo snel mogelijk vervangen of opnieuw ingezet te kunnen worden
• Het apparaat dient tegen een stootje te kunnen en inzetbaar te zijn in verschillende lagen van de organisatie.
• Het apparaat dient beheerbaar te zijn zonder interactie van de eindgebruiker

Okay! Laten we eens verder induiken op het supermarkt concept.

Rugged devices in de supermarkt

De supermarkten maken gebruik van Rugged devices in de vorm van:

  • handscanners om je boodschappen te scannen, ook wel zelfscan genoemd
  • informatie kiosks om bijvoorbeeld een barcode te scannen voor meer informatie over het product
  • scanners ten behoeve van voorraadbeheer

Deze Rugged devices draaien op het Android of Windows besturing systeem.

Met AirWatch kunnen we de installatie volledig “silent” uitvoeren. Geen popups, geen toestemming vereist. Zodoende is het inzetten van Rugged devices een fluitje van een cent, stuur het defecte apparaat terug, ontvang een nieuw exemplaar, scan een speciale barcode en AirWatch doet de rest!

We hebben dus scanners en kiosks die goed werken in de winkel. De medewerker scant een speciale barcode in het magazijn en de scanner maakt zichzelf klaar als een consument handscanner. Daarna kan deze geplaatst worden in het vak om vervolgens door de consument gebruikt te kunnen worden.

Onderhoud Rugged devices

Dit betekent dus: zonder interactie van een servicedesk.

Het inzetten van Rugged devices is eenvoudig. Zo ook het update proces. Of het nou het besturing systeem betreft of applicatie updates, met AirWatch verzorgen we het zonder dat de eindgebruiker het merkt. Dit terwijl de devices in het laadstation staan. Geweldig toch? Helaas zien we nog niet vaak van dit soort Rugged devices beheerd worden op deze manier. Handmatige stappen, handmatige updates en handmatig herstellen. En waar is de CMDB met real time informatie van het apparaat? Met de explosieve groei van partijen zoals Amazon zien we de vraag naar intelligente Rugged devices met een goede mobiele strategie groeien.

Je wilt geen ransomware op je Rugged device dus beveiliging updates zijn cruciaal. Niet lang geleden heeft een groot ransomware virus de wereld getoond dat devices die niet of slecht geüpdatet worden kwetsbaar zijn: parkeerautomaten; informatieborden; kiosks; zuilen;

Rugged devices beheren met AirWatch. Ik ga nu even langs de Appie mijn pakketje ophalen van bol.com. Waar ik mijn handtekening plaats op een Rugged device. Ciao!