Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, lach, blauw pak, stenen muur

Marc van de Logt

Technisch Specialist

Snelle ontwikkelingen binnen VMware Tanzu: wat is nieuw?

VMware Tanzu is de verzamelnaam voor oplossingen waarmee klanten met behulp van containers applicaties kunnen bouwen, uitvoeren en beheren. Sinds de overname van Pivotal heeft VMware dit sterke cloud native applicatieplatform verder doorontwikkeld. Developers en operators kunnen hierdoor nog beter met elkaar samenwerken. De ontwikkelingen binnen Tanzu gaan snel. In dit artikel vat ik de belangrijkste van het afgelopen jaar samen.

 

Nieuw: Tanzu Community Edition

De Tanzu Community-editie is een open-source distributie van VMware Tanzu. Het kan binnen een aantal minuten worden geïnstalleerd en geconfigureerd op je lokale werkstation of binnen een public cloud-provider naar keuze. Deze gratis editie bevat dezelfde functionaliteiten als de open source Kubernetes-variant. Het is de perfecte manier om een cloud native platform te bouwen voor leer- en test-doeleinden.

 

Tanzu Kubernetes Grid

Al geruime tijd zijn er een aantal Tanzu Kubernetes Grid-oplossingen beschikbaar binnen het portfolio van VMware Tanzu. Tanzu Kubernetes Grid multi-cloud (TKGm) is een toevoeging op Tanzu Kubernetes Grid, waarmee het nu mogelijk is om het ook op meerdere clouds uit te rollen. Het Tanzu Kubernetes Grid Integrated (TKGI) zullen we steeds minder zien. Deze versie is ook bekend als VMware Enterprise PKS.

De ontwikkeling van de twee producten Tanzu Kubernetes Grid multi-cloud (TKGm) en Tanzu Kubernetes Grid Service (TKGs) blijft groeien. De keuze tussen TKGm en de TKGs is afhankelijk van de onderliggende infrastructuur en randvoorwaarden van uw organisatie.

  • Tanzu Kubernetes Grid Service is een oplossing waarbij een Tanzu Kubernetes Grid-cluster kan worden gemaakt als guest cluster binnen vSphere with Tanzu. Dit betekent dat vSphere of VMware Cloud Foundation (VCF) de onderliggende infrastructuur levert. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een supervisor-cluster in plaats van een regulier management-cluster.
  • Met Tanzu Kubernetes Grid multi-cloud worden er apart clusters uitgerold, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Dit betekent dat niet alleen vSphere of VCF als onderliggende infrastructuur kan dienen, maar ook public cloud-providers als AWS en Azure. Dit complementeert de multi-cloud strategie van VMware.

 

Totaalpakket: Tanzu Kubernetes voor Operators (TKO)

Naast de Tanzu Kubernetes Grid-oplossingen kan er sinds kort een totaalpakket worden geleverd aan Tanzu-oplossingen, genaamd Tanzu Kubernetes voor Operators. Dit totaalpakket bevat onder andere de producten Tanzu Kubernetes Grid, Tanzu Mission Control, Tanzu Service Mesh en Tanzu Observability. Met dit pakket heeft u de basis voor het bouwen van een moderne container-infrastructuur over meerdere clouds.

 

Nieuw: Tanzu Application Platform

Aan het eind van het jaar 2021 heeft VMware een nieuw product geïntroduceerd, genaamd Tanzu Application Platform (TAP). TAP helpt developers in hun moderne applicatie-ontwikkeling. Het bouwt en levert de applicatie netjes af in een container. Het ziet ernaar uit dat dit de opvolger is van Tanzu Application Service (TAS).
Waar TAS gebaseerd is op Pivotal Cloud Foundry is TAP gebaseerd op Kubernetes. Omdat Kubernetes de open-source standaard is, zet VMware met TAP een nieuwe transitie in voor het bouwen en draaien van cloud native applicaties.

 

Nieuw: Tanzu Application Transfomer

Met Tanzu Application Transformer levert VMware een tool om traditionele virtuele machines (VMs) om te zetten naar containers. Bestaande VMs worden geïnspecteerd en gereed gemaakt voor de transitie naar een cloud native applicatie. Zo kunnen applicaties, runtimes en afhankelijkheden worden geanalyseerd om OCI-compliant container-images te maken, die geschikt zijn voor ieder type Kubernetes-platform. Een mooi hulpmiddel om bestaande traditionele applicaties om te zetten naar cloud-native applicaties.

 

Niet te vergeten: Tanzu Labs

Naast alle producten in het Tanzu-portfolio kunt u gebruik maken van Tanzu Labs. Dit is een dienst waarmee VMware en FONDO u kunnen helpen bij de transitie van traditionele applicaties naar cloud native applicaties.

 

Hoe past deze oplossing in uw organisatie?

VMware Tanzu biedt een scala aan nieuwe producten plus verbeteringen in bestaande producten. Hierdoor kunnen developers-, security- en operators-teams (DevSecOps) nog beter met elkaar samenwerken. Om deze moderne applicatie-oplossing tot een succes te brengen in uw organisatie, stellen we samen met uw IT-organisatie doelen vast voor een veilig en autonoom applicatieplatform. Samen zorgen we voor:

  • een geautomatiseerd pad naar productie;
  • een universeel Kubernetes-platform;
  • centraal management voor Kubernetes-clusters, applicaties en teams;
  • expertise in cloud native practices voor Dev, Sec en Ops.

 

Meer informatie

Wilt u weten wat deze oplossing voor uw organisatie kan betekenen? Marc van de Logt vertelt u graag over de functionaliteiten en producten en hoe u deze kunt adopteren in uw eigen organisatie. Neem contact met ons op door te bellen naar 088 1263500. Of vul ons contactformulier in en stel uw vraag. Wij nemen direct contact met u op.