Fondo
Zoeken Contact

Veilig mobiel werken
is veel meer dan thuiswerken alleen.

Mobiel werken is voor elke organisatie en werknemer anders.
Wat is het potentieel en hoe zorg je dat iedereen het kan?

De afgelopen tijd zijn we met z’n allen mobiel gaan werken. Organisaties die op dat vlak al grote stappen hadden gezet, namen een mooie voorsprong en konden meteen inspelen op de nieuwe situatie. Andere organisaties, die nog weinig ervaring hadden met mobiel werken, zochten – en vonden – slimme oplossingen om toch niet achterop te raken. Hoe dan ook, zowat iedereen heeft het thuiswerken ontdekt en ook van alle voordelen geproefd. Meer flexibiliteit, minder verloren uren in de file, en vaak ook een hogere productiviteit.

Wat hebben we dan geleerd?

“Thuiswerken is één vorm van mobiel werken. Maar dezelfde technologie en oplossingen kunnen ingezet worden om processen te versnellen, te optimaliseren en om klantenervaringen te verbeteren.”

Maar voor veel organisaties was mobiel werken vooral: thuiswerken. Doorwinterde kantoormedewerkers installeerden zich in hun eigen woonkamer en gingen aan de slag op bijna dezelde manier als voordien. Meetings verliepen via calls en het praatje aan de koffiemachine werd een chatgesprek tussen collega’s. Voor de rest veranderde er weinig, behalve de locatie.

Maar niet elke werknemer is een kantoorbediende. Zorgmedewerkers, onderwijzers, winkelpersoneel en andere beroepen kunnen met dezelfde technologie en platformen ook volledig anders werken. Dat is de belangrijkste les die we moeten leren. Bij Fondo helpen we al jaren organisaties om hun kantoormedewerkers mobieler en flexibeler te laten werken. Maar we zetten die kennis ook in om in andere sectoren heel innovatieve dingen te doen.”

Mobiel werken als motor van innovatie.

Over wat gaat het dan in de praktijk? Een winkelbediende die van tussen de rekken de voorraad kan checken, bestellingen kan doen of taken kan inplannen. De voorbeelden spreken tot de verbeelding. Of een verpleegkundige die met een ruggedized tablet bij de cliënten thuis voorschriften kan raadplegen, revalidatieverslagen kan updaten of een arts kan raadplegen. Alles berust ruwweg op hetzelfde concept, en op dezelfde technologie: veilig mobiel werken.

De piek in thuiswerken heeft bij veel organisaties de ogen geopend voor nieuwe manieren van werken. Niet alleen voor kantoorhelden, maar voor veel verschillende beroepen. IT-omgevingen worden volop hertekend, met oog op meer centralisatie, mobiele gebruikers én robuuste security. Maar daar is heel wat expertise voor nodig, en niet alleen op het gebied van technologie. Als je mobiel werken wil gaan gebruiken als motor van innovatie, dan moet je ook naar businessmodellen, workflow management en user experience kijken.

 

Iederéén mobiel.

Ondanks de toename in mobiel werken, vallen er nog steeds heel wat medewerkers uit de boot. Vooral in sectoren waar veel gevoelige data omgaat, staat er vaak een rem op. Zorgen over security en complex beheer zijn daar de grootste oorzaak van. En dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer je kiest voor mobiel werken, dan kies je ook voor een sterke centralisatie van data. Dat betekent dat je gevoelige data op één plek samenhoudt en beschermt, en dan de toegang tot dat fort verleent aan de medewerkers die het nodig hebben. Met een robuuste, structurele aanpak krijg je zo meer grip op je data, devices en gebruikers en kan je alles ook veel beter beveiligen. Dat betekent dat ook financiële instellingen en andere organisaties met gevoelige gegevens meer en makkelijker kunnen thuiswerken.

De platformen voor mobiel werken zijn ook veel krachtiger en betrouwbaarder geworden. Daardoor kunnen gebruikers die voorheen aan hun workstation gekluisterd zaten omdat ze met zware applicaties werken, nu ook mobiel werken. Denk maar aan architecten, ingenieurs en ontwerpers. Met een structurele aanpak van mobiel werken kunnen ook zij altijd, van overal en met elk toestel aan de slag. Zo kunnen ze bij de klant, op de werf of op de fabrieksvloer moeiteloos plannen raadplegen op een simpele tablet. Lees ook ons e-book Veilig mobiel werken, handen uit de mouwen voor een écht efficiënte digitale werkplek.

Hoog tijd om meer te doen met mobiel werken?

Onze experts helpen je graag op weg om jouw medewerkers altijd en overal te laten werken. Met elk toestel en veilig. Of het nu is om jouw thuiswerkers een meer betrouwbare omgeving te bieden of om met mobiel werken een nieuwe boost te geven aan je organisatie, onze experts staan klaar.