Fondo
Zoeken Contact

‘Veiligheid cliëntendossiers voorop’

Honderden zorgverleners van thuiszorgorganisatie PrivaZorg werken met tablets binnen het platform Workspace ONE. “Dit zijn zorgverleners, géén IT-experts”, benadrukt Mignon Maissan. “Fondo zorgt voor gebruiksgemak én voor veiligheid van onze data.”

PrivaZorg is een landelijk werkende organisatie op het gebied van thuiszorg. Vanuit 16 regionale steunpunten verlenen bijna duizend zorgverleners zorg bij cliënten thuis. Een deel ervan werkt in loondienst, een ander deel in zzp-verband. “Daar zit onze link met Fondo”, vertelt Mignon Maissan, ICT-manager bij PrivaZorg. “Vroeger stuurden we zorgverleners met pen en papier en een zorgmap naar onze cliënten. Enkele jaren geleden hebben we ze voorzien van tablets.”

Gebruiksvriendelijk

Die tablets geven onder meer toegang tot het ECD (Elektronisch Cliënten Dossier). De zorgverleners kunnen er werkzaamheden in rapporteren en melding doen van bijzonderheden. Bovendien kunnen ze interne handboeken en procedures raadplegen en landelijke protocollen inzien.

“Op ons hoofdkantoor in Amersfoort maken wij een account aan met standaard profielen voor de zorgverleners. Vervolgens kunnen ze op de steunpunten de iPad’s eenvoudig personaliseren door ze in te ‘spoelen’ met het account van de zorgverlener. Nieuwe apps kunnen we centraal pushen; die hoeven ze niet zelf te installeren. Voor steeds meer applicaties kunnen ze zich met een single sign-on aanmelden, zodat zij niet allerlei wachtwoorden hoeven te onthouden. Het is heel gebruiksvriendelijk.”

Gemak en zekerheid

De apparaten worden alleen gebruikt voor het werken bij cliënten van PrivaZorg. “De tablets zijn de poort naar informatie over onze cliënten”, zo onderstreept Maissan het belang van veiligheid. “We stellen alles in het werk om te waarborgen dat die informatie niet op plaatsen terechtkomt waar die niet hoort.”

Zorgverleners kunnen wel zelf het internet op. “Met de tablet zijn ook foto’s te maken, maar die worden niet bewaard op het apparaat. Die kun je alleen aan een dossier toevoegen. Je kunt niets downloaden op de tablet. Zo kunnen mensen ook niet onbewust een datalek veroorzaken. Dat alles geeft gebruikers gemak en ons zekerheid.”

Telefoons en laptops

De volgende stap is het onder beheer brengen van de mobiele telefoons en laptops van PrivaZorg-medewerkers. “Die gaan we allemaal vanuit het Workspace ONE-platform managen. Indien nodig kunnen we apparaten op afstand onklaar maken en wissen. Dat is ter bescherming van gegevens gewoon noodzakelijk. Dat we dit op afstand kunnen besturen geeft een goed gevoel, voor ons én voor onze cliënten.”

Interesse in ons vakgebied

Mignon ervaart de bevlogenheid en het enthousiasme van de Fondo-mensen als heel aanstekelijk. “En ze doen meer dan alleen hun werk. Ze verdiepen zich in onze sector en de ontwikkelingen die daar spelen. De Fondo-mensen kijken heel praktisch naar techniek, richten zich op de toepasbaarheid ervan in óns werkgebied. Dat maakt dat we heel goed met ze kunnen sparren. En het zorgt ervoor dat we niet werken met toepassingen die al zijn verouderd voordat je ze daadwerkelijk in gebruik neemt.”