Fondo
Zoeken Contact
Hans Kraaijeveld

Hans Kraaijeveld

End User Computing Architect

VMware Horizon, Microsoft Teams en IGEL:
de ideale combinatie!

Sinds thuiswerken een vlucht heeft genomen, zijn applicaties voor online samenwerking enorm populair geworden. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Teams. Het audio- en videoverkeer vraagt echter veel resources. Dat kan met name in een virtuele omgeving voor problemen zorgen. Om dat probleem te tackelen zijn VMware Horizon en het besturingssysteem van IGEL aangepast. Samen vormen ze een briljante combinatie: Teams kan met de gewenste beleving en zeer weinig impact op de omgeving worden gebruikt.

Microsoft Teams is voor veel bedrijven een van de belangrijkste applicaties geworden. Microsoft heeft Teams dan ook flink doorontwikkeld. Een applicatie waarmee je documenten kunt delen, online kunt vergaderen en die ook nog eens integreert met de hele Microsoft 365-omgeving is natuurlijk ideaal. Maar er is een maar. De applicatie verbruikt behoorlijk wat resources op het gebied van rekenkracht en geheugen, zeker als de audio- en video-vergadermogelijkheden worden gebruikt.

Processorkracht

Microsoft Teams is voor veel bedrijven een pijnpunt geworden. De applicatie leunt op grafische acceleratie, vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van video-conferencing. Wanneer de applicatie lokaal op een pc of laptop staat, is het resource-verbruik – zeker op recente hardware – geen probleem. Echter, veel virtuele omgevingen hebben geen grafische acceleratie beschikbaar.

Gevolg is dat de applicatie veel normale processorkracht verbruikt en bovendien niet heel vlot werkt. Het communicatieverkeer wat optreedt bij audio- en video-vergaderen is niet optimaal in een virtuele omgeving. Dat geldt ook voor de koppeling naar de lokaal aangesloten microfoon en speakers, zoals bijvoorbeeld een headset. Al dit verkeer moet heen en weer tussen de virtuele desktop en de lokale client, met alle vertragingen vandien.

Optimization-pack VMware

Om dit probleem op te lossen heeft VMware een Teams Optimization-pack uitgebracht. Die zorgt ervoor dat niet de resources in de virtuele omgeving maar juist die van de lokale client gebruikt wordt. Met deze oplossing gaat de audio- en video-communicatie niet meer van en naar de virtuele omgeving, maar blijft, waar dat van toepassing is, juist lokaal.

weergave optimization-pack VMware

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de Horizon-omgeving kunnen gebruikers nu optimaal Microsoft Teams benutten, zonder dat dit ten koste gaat van de beleving. De oplossing zorgt er tevens voor dat het resource-verbruik in de Horizon-omgeving laag blijft, zodat er geen uitbreiding van hardware nodig is.

De oplossing is beschikbaar sinds Horizon versie 7.13. Daarbij hebben alleen Windows-clients de mogelijkheid tot offloaden. Met het uitkomen van Horizon versie 8.3 werkt het offloaden van Microsoft Teams met Windows-, Mac- en Linux-clients. De te gebruiken client moet dan natuurlijk ook de nieuwste versie zijn, met VMware Blast Extreme als het gebruikte protocol voor de verbinding.

Combinatie met IGEL

Een van de Linux-clients waarbij dit op dit moment al kan, is IGEL. IGEL OS versie 11.06 heeft de nieuwste VMware Horizon-client aan boord, waarmee de Teams-optimization daadwerkelijk realiteit is met een Linux-based thin client.

De combinatie is nu briljant: VMware Horizon, IGEL OS en Microsoft Teams. Een veilige centrale omgeving waar je apps en data beschikbaar zijn. Die een verbinding kan maken naar deze omgeving vanaf een simpel, slim te managen en veilige client. Waarbij het mogelijk is om Microsoft Teams comfortabel en met zeer weinig impact te gebruiken.

Fondo is partner van IGEL, VMware en Microsoft.

 

Wilt u meer weten over deze ideale combinatie?

Hans Kraaijeveld vertelt u hier graag alles over. Neem contact op!