Fondo
Zoeken Contact
profielfoto, man, lach, blauw pak, stenen muur

Marc van de Logt

Technisch Specialist

VMware Tanzu: bouwstenen voor moderne applicaties en microservices

Kort voor VMworld 2020 werden nieuwe edities aangekondigd van VMware Tanzu. Met dit platform kunnen developers moderne applicaties en microservices bouwen en uitrollen. Tanzu is het resultaat van samenwerking tussen VMware en de open source software van Kubernetes. Het onderstreept VMware’s missie “any application, on any device, on any cloud”.

VMware Tanzu werd vorig jaar geïntroduceerd. Sindsdien gaan de ontwikkelingen rond dit platform snel. Tanzu is geëvolueerd tot een Enterprise-product. Developers kunnen op het platform moderne applicaties draaien in containerized workloads. Voor de mensen van infrastructuur is VMware Tanzu een beveiligd platform, dat simpel en makkelijk kan worden beheerd. Dat is mogelijk door een integratie met Kubernetes.

Development en Infrastructuur samen

De traditionele manier van werken tussen developer- en infrastructuur-teams levert vaak frustratie op. De oplevering van workloads kent voor developers een lange doorlooptijd, terwijl de infrastructuur-teams de security van al deze applicaties niet kunnen waarborgen. De hoeveelheid aan applicaties is complex en onnodig ingewikkeld. VMware Tanzu brengt deze twee werelden samen door slim gebruik te maken van Kubernetes.

Kubernetes bestaat ongeveer zes jaar en is van origine een open-source product. De installatie en configuratie van Kubernetes is vrij complex. Door samen te werken met de open-source community heeft VMware de uitrol van Kubernetes nu sterk vereenvoudigd.

VMware Tanzu zorgt ervoor dat Kubernetes op een simpele manier kan worden geïntegreerd. Dat gebeurt in de vorm van een Kubernetes-cluster, dat volledig self-service is voor developers. Zij kunnen hierdoor op een agile manier container workloads maken, terwijl Infrastructuur deze container workloads op een consistente manier kan beheren.

Multi-Cloud

VMware Tanzu en Kubernetes zijn beschikbaar voor meerdere cloud-omgevingen. Van een on-premise private cloud tot aan de public cloud. Met Tanzu Mission Control zorgt VMware ervoor dat deze clusters centraal via een dashboard kunnen worden beheerd. Of het nu Kubernetes-services binnen een public cloud-oplossing zijn of via de VMware Tanzu Grid Service: elk cluster kan worden beheerd met Tanzu Mission Control. Cluster-configuraties zijn te standaardiseren en lifecycle-management is uit te voeren via een en dezelfde web-interface.

VMware Tanzu Edities

VMware heeft nieuwe Tanzu-edities aangekondigd. Deze komen dit kwartaal en volgend jaar beschikbaar:

  • VMware Tanzu Basic
  • VMware Tanzu Standard
  • VMware Tanzu Advanced
  • VMware Tanzu Enterprise

Nieuwe architectuur vSphere

De kracht van VMware Tanzu ligt mede in het nieuwe ontwerp van vSphere. Sinds de introductie van vSphere 7 zit Kubernetes daarin als kernproduct geïntegreerd. Met een aantal simpele stappen kan de Tanzu Kubernetes Grid Service (TKG) worden ingeschakeld op een vSphere-cluster. Vervolgens wordt binnen vSphere een Kubernetes-cluster gemaakt, gebaseerd op VMware Tanzu. Hiervoor worden de betreffende VMs automatisch aangemaakt. Zij vormen het Kubernetes-cluster.

Dit biedt developers de mogelijkheid voor self-service. Naast traditionele applicaties kunnen zij nu ook via containers op VMs moderne applicaties en microservices geautomatiseerd uitrollen.