Met z’n allen de zorg hacken…!

Max van der Horst

Met z’n allen de zorg hacken…!

Alleen niet hacken zoals je zou verwachten. FONDO en VMware hebben meegedaan aan de Dutch Hacking Health 2018 in het UMC Utrecht. Samen met ruim 250 andere zorg- en ICT-specialisten hebben wij het weekend gewerkt aan 24 verschillende casussen om de zorg te innoveren. Er zijn een hele hoop toffe dingen uitgekomen die misschien wel gebruikt gaan worden om te werken aan betere zorg voor iedereen! Laat me er wat meer over vertellen…

De bedenker van de casus waar FONDO aan heeft meegewerkt heet Debbie Groenestein. Debbie is verpleegkundige en draait regelmatig in haar eentje nachtdiensten. Wanneer zich een noodgeval voordoet met één van de patiënten, is het conform protocol om eerst de patiëntinformatie compleet te hebben voordat zij kan handelen. Uit een korte proef tijdens de Hackathon is gebleken dat dit gemiddeld een ruime vijfenhalve minuut duurt. Wanneer iemand bijvoorbeeld een hartstilstand heeft is elke seconde cruciaal. Daarom is het concept Client Emergency Information bedacht.

Dutch Hacking Health logo

Client Emergency Information, ofwel CEI, is een systeem met de potentie deze vijf minuten te reduceren naar tientallen seconden. Dit systeem functioneert als centraal knooppunt voor alle belangrijke EPD-systemen (Elektronisch Patiëntendossier) zoals HiX en Nedap. Wanneer zich een noodgeval voordoet, hoeft een verpleegkundige of arts alleen het patiëntnummer in te voeren om bij alle belangrijke informatie te komen die nodig is om actie te ondernemen. Deze informatie betreft reanimatieverklaringen, bijzonderhedenrapportage, medicatieoverzicht, alle benodigde informatie om een diagnose te stellen. Zo kan je snel handelen in een omgeving waar iedere seconde telt!

CEI en GDPR

Afgelopen weekend hebben wij uiteraard ook gekeken naar hoe dit systeem haalbaar zou kunnen worden gemaakt. Dat was waar AirWatch aardig van pas kwam… Doormiddel van smart groups kan worden bepaald dat de applicatie alleen toegankelijk is voor artsen en verpleegkundigen en met de VMware Per-App VPN-tunnel is er altijd verbinding met het interne netwerk om HiX en Nedap te kunnen bereiken, zelfs als de verbinding wegvalt en het apparaat op een 4G-verbinding terecht komt. En dat allemaal met een beveiligde verbinding. Verder wordt er geen patiëntdata opgeslagen, wat CEI al vrijwel meteen AVG/GDPR-compliant maakt.

Presentatie Fondo Hackaton

Afsluiting en Presentatie

Al met al was het een enerverend weekend met enorm veel productiviteit, kracht en goede samenwerking! Er is hard gewerkt met zijn allen om tot een serie prachtoplossingen te komen. Aan het einde hebben Simon van Fondo en Debbie het eindresultaat gepresenteerd, welke in grote belangstelling werd beluisterd.