Wij van Microsoft adviseren geen Microsoft

Gregor

Ooit kreeg ik de strikvraag: Wat moet er in de maag van een kalkoen zitten? Je hebt namelijk meerdere antwoorden die kloppen; Een boer zal zeggen: “Steentjes en wormen, wat graan korrels misschien”, maar een kok zal al snel iets roepen als: “Kastanje puree met Blueberry Jam”

Zo is dat ook met de back-up van een SQL database. Bij mijn laatste klant was een expert van Microsoft langs geweest en deze had advies uitgebracht over de SQL omgeving. Aangezien het over meer dan 300 databases ging was het zeker geen beginnersomgeving en de adviezen waren doordacht en goed uitgewerkt. Op de juiste plekken redundantie, scale out oplossingen en meer van die mooie technieken.
Als laatste opmerking kwam de back-up naar voren. Deze moest mee in de vooruitgang van MS en met Powershell afgedwongen gaan worden. Dit was het moment dat ik het advies ter discussie ging stellen.

Sql Migration

Ik heb ooit meegemaakt wat het is om een complete disk cabinet te verliezen op een vrijdag avond rond 17:30. Op het moment dat WEEKEND met hoofdletters op mijn voorhoofd stond kwam dat eerste telefoontje binnen. Er ging ergens iets mis en voordat ik er erg in had waren we 3 pizza’s verder. We hadden de data gered en de databases waren allemaal weer in de lucht en het was nog steeds vrijdag, niet slecht. Wel was alles anders, locaties waren veranderd, IP adressen aangepast, de gehele data laag was op de schop genomen. De volgende dag gingen we rustig puin ruimen en dat ging prima totdat de Maintenance aan bod kwam.

Microsoft

Maintenance was in het verleden met de Microsoft Maintenance Plan Wizard gemaakt en moesten nu allemaal een voor een met de hand worden aangepast. Mijn collega’s voelden met me mee en waren al hard aan het werk met het idee de rest van de dag hiermee bezig te zijn. Iedere database moest apart behandeld worden wat betreft de back-up omdat iedere job specifiek was aangemaakt voor source en destination. Hoe verrast waren ze dat ik na een kwartiertje al riep: KLAAR. Ik had niet geluisterd naar Microsoft maar naar één van mijn drie grootheden op SQL gebied, namelijk Ola Hallengren.

Want zoals vele andere inrichters van een SQL database maak ik graag gebruik van de Ola Hallengren scripts. Iedereen die als systeembeheerder betrokken is bij het neerzetten van een SQL omgeving zou deze in zijn scope moeten hebben. Ik had nu gebruik gemaakt van de “DatabaseBackup.sql”, daar zijn later ook de andere scripts van Ola Hallengren aan toegevoegd. In deze scripts wordt de back-up van alle databases op een server afgehandeld op type. Is het een user database dan wil ik full back-up of differentieel en misschien ook wel de Log apart, als dit allemaal maar gelijk is voor alle user databases op de server is het script hier perfect voor. Maar ook de systeem databases worden netjes meegenomen, het enige dat je hoeft te doen is aangeven wanneer, op zondag ochtend bijvoorbeeld als alles en iedereen in rust is. Het script loopt ze allemaal 1 voor 1 af en voert telkens dezelfde handeling uit. Deze scripts zijn gebaseerd op jaren ervaring die Ola heeft als DBA-er, daarbij geholpen door velen uit de community die SQL een warm hart toedragen en het zichzelf makkelijk willen maken.

Sql Scripts

“Personally, I’d recommend that you stop using Database Maintenance Plans entirely, and switch to a much more robust maintenance implementation using TSQL scripts. A free set of scripts that I recommend to all of my consulting clients can be found on Ola Hallengren’s blog: http://ola.hallengren.com.” – Jonathan Kehayias

Dus voor mij is het de regel dat ik kijk of ik de scripts gebruik, want geef nou toe: Iedere goede Systeembeheerder is van nature een beetje een luie werker die graag een goed script voor zich laat werken. Wil je dus op een makkelijke manier je data in een SQL snel veilig stellen kijk dan zeker naar de scripts van Ola Hallegren.

PS. de andere twee grootheden op SQL gebied voor mij zijn Brent Ozar en Pinal Dave.