Workspace ONE goes Linux

Raymond Lucassen

Fondo maakt een digitale werkomgeving mogelijk met behulp van het platform VMware Workspace ONE. Dat kan vanaf elk device, overal, op elk moment, met alle gewenste applicaties. VMware heeft de mogelijkheden van Workspace ONE onlangs uitgebreid met ondersteuning van apparaten die werken met besturingssysteem Linux.

In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden deze optie biedt, bijvoorbeeld voor de sectoren Overheid en Onderwijs. We leggen uit hoe de installatie werkt en hoe het zit met het beheer van apparaten.

Strategie

Vanaf versie Workspace ONE 1903 is er ondersteuning van Linux-apparaten met de processorarchitectuur voor X86_64 en ARM7 (bijvoorbeeld Raspberry PI). Het merendeel van de Linux-distributies wordt ondersteund. VMware maakt hiermee een beweging richting devicebeheer op basis van Internet of Things (IoT). VMware stapt tegelijkertijd af van de strategie om dit over te laten aan andere partijen en alleen de infrastructuur erachter aan te bieden. Wel is het een onderstreping van de filosofie van “Any Device, Anywhere”.

 

Installatie en uitrollen van een Linux-apparaat

Je kunt een apparaat uitrollen met behulp van de aangeboden scripts. Op dit moment zijn dat er twee: per processorarchitectuur één. Dit vereist enige kennis van Linux, maar de stappen zijn duidelijk aangegeven.

1C81boqH 1njToW1yhq34PDyQOiRoyQALH0S4dnTNgBWgP7eC - Workspace ONE goes Linux

1xylpd mc7FKQ8yvtl4CnBlng11tEUiDnMi NJcBpVY tiHMp - Workspace ONE goes Linux

Beheer

Het beheer van het apparaat is zoals we gewend zijn van Workspace ONE. Zaken als status, de laatste gebruiker, opslag en gps-locatie (indien aanwezig ) laten zich in de inmiddels bekende dashboards makkelijk raadplegen. Manipulatie van de apparaten is volledig geïntegreerd. Je kunt het apparaat dus daadwerkelijk op afstand beheren.

 

Applicaties

Vooralsnog beperkt de omgeving zich nog tot het aanbieden van weblinks. Applicaties op de apparaten worden nog niet ondersteund. Workspace ONE ondersteunt wel Internal Applications, zo geeft VMware aan. Het is blijkbaar nog te vroeg om ook de Linux-applicaties te ondersteunen.

 

Conclusie

De uitbreiding van het Workspace ONE-platform met de ondersteuning van Linux is een verandering van de filosofie die VMware tot nu toe had. Het is een welkome uitbreiding. VMware zal haar pijlen met deze stap in eerste instantie richten op de sectoren Onderwijs en Overheid, aangezien het percentage opensource-apparaten daar op dit moment het hoogst is . Echter, met de ondersteuning van de ARM7-processorarchitectuur zal het andere deel van de zogeheten rugged markt ook in het verschiet komen. Tevens zullen grote bedrijven met een eigen IoT-infrastructuur verheugd zijn dat ze nu niet langer twee platforms nodig hebben maar straks één.

Bron: https://docs.vmware.com/en/VMware-Workspace-ONE-UEM/1903/Linux-Device-Management/GUID- 4013A0B4-015F-4DAD-96AA-C160331FBD91.html